Házi burgonyás buciban, lágy cheddar sajttal kínál smashburgert a Bamba Marha a Deákon. Vajon tényleg annyira ütős, amilyennek hangzik? Kipróbáltuk.

A smashburgerrel barátkozva azon töprengtem, miért nem eleve így csinálnak minden hamburgert? És vajon tényleg annyira kompakt, amilyennek az elkészítési mód alapján várjuk? Ha valaki lemaradt volna, a smashburgert

a Maillard-reakció teszi császárrá: a húspogácsa itt egy kisebb golyóként kezdi, amelyet a szokottnál magasabb hőmérsékleten tesznek a sütőlapra, és még jól ki is lapítják.

Ekkor két fontos dolog történik:

  1. a cukormolekulák és a fehérjék reakcióba lépnek egymással, ebből lesz a jellegzetes barnás szín, és a hagyományos burgerénél erősebb, aromás íz;
  2. mivel a nagy préselésben a zsír nem tud hová elszökni, csak vissza a husiba, a húspogácsák a saját szaftjukban sülnek.

A smashburger húsai kívül ropogósak, belül szaftosak, mindvégig markáns ízűek, és mivel még vékonyak is, többet is bele lehet pakolni egy-egy burgerbe. Kérdés tehát ismét: tényleg olyan baba ez, mint amilyennek hangzik?

A válaszért a Bamba Marha Deák téri egységébe tértünk be, ahol a napokban kezdődött a smashhónap, és tart még egészen március 24-ig. A Deákon most nincs is más, mint smashburger, ha totálisan maradi vagy, és irtózol a legapróbb újdonságtól is, akkor a Bazilika mellé vagy a Ferenciek terére menj a klasszik kínálatért. Ha még ráadásul budai is vagy, akkor meg az Allee-ba.

A pop-up smash azért csak tesztjelleggel működik, mert – ahogy Jancsa Jani, a város egyik legautentikusabb burgerese magyarázta – a kétféle burgert „nem lehet egy helyen csinálni. Más hőmérsékletű rostlap kell hozzájuk, a hagyományoshoz való hús nyolc-tíz percig sül, a smashbe való csak másfél-két percig, és mások a feltétek is hozzájuk”.

Bambáék ötféle smasht kínálnak:

  • Sajtburger
  • Oklahoma deluxe
  • Texas burger
  • Tripla bacon
  • Peppadew burger

Merész voltam, bevállaltam egy Tripla bacont (dupla marhahúspogácsa, dupla sajt, grillezett bacon, baconnaise, hagyma-bacon dzsem, savanyú uborka) és egy sajtburgert (dupla marhahús, dupla sajt, burgerszósz, római saláta, paradicsom). Kísérőnek a kötelező sült krumpli Bamba BBQ szósszal, és egy adag mentes víz, mert jóból is megárt a sok.

Ahogy a hozzávalók puszta felsorolásából sejteni lehet, nem volt könnyű dolgom. Lényegében az ablakos étkezés (délig semmi táp, csak víz és kávé magában), illetve a mellette bevállalt edzés segített, anélkül valószínűleg csak az igazán nagyétkűek lennének képesek magukba gyűrni ezt a menüt. Ugyanakkor az említett paraméterekkel minden egyes falat élvezet volt, és ahogy a kóstoló kollégákkal beszélgettünk, bárki bármit próbált, működött rendesen.

Tripa bacon, sajtburger, Peppadew, Oklahoma deluxe:

A rendelés rövid, pár perces várakozás után érkezett, a húspogácsák szaftosak voltak, de nem túl; minden burger házi készítésű potato bunban, azaz a burgonyás buciban érkezett, amit sok-sok teszttel kísérletezett ki a Bamba Marha pékje a smashburgerekhez. A kézműves burgonyás buci puha, ízletes, megfelelő kereteket ad a bent tolongó ízorgiához, kicsit kiegyensúlyozó szerepe is van. Például a hagymás verziót (Oklahoma burger, benne vöröshagyma és marhazsíron karamellizált hagyma) kóstolók arról számoltak be, hogy

intenzív ugyan a hagyma, de még éppen nem nyom el semmit, a hús, a sajt és a buci kellemes egységet alkot.

Hasonlóakat mondtak a paprikásról (Peppadew), és hasonlót tapasztaltam a sajtburgernél is. Itt jegyezzük meg, hogy sajt mind az ötfélében van, méghozzá egy nagyon lágy és olvadós cheddar sajt, igazi minőségi amerikai fajta, amit szintén direkt ehhez a smashhez kutattak fel.

A tripa bacon és a sajtburesz:

Bizarr, de vannak vegán ismerőseim, akik csak úgy sportból évente egyszer-kétszer azért esznek húst. Nekik simán ajánlanám, hogy ha már így vannak vele, akkor ne fogják vissza magukat, legyen a ritkás rituálé egy igazán ütős húsélmény.

Janiék március végéig kínálják a smash-t

És ha már az ütős élményeknél tartunk. A Tripla baconbe azért bőven jutott szaft, ez igen erősre sikeredett, és kellett hozzá a délelőtti koplalás+edzés. Aki csak úgy lekocog az irodából majszolni egyet, és még lefelé is lifttel megy, az inkább a másik négyből válasszon, mondjuk abból lehet többet is. Ahány ember, annyi gyomor, nekem a két hambi+sült krumpli bőven elég volt. Kacérkodtam még egy fél megkóstolásával, de győzött a mértékletesség – no meg az utóhatásra is kíváncsi voltam, lévén ennél soványabb ebédekhez vagyok szokva. Nos, egy hazafelé beiktatott rövid séta bőven elég volt az egyensúly visszaszerzéséhez.

Fontos még, hogy a smashkaland kifejezetten jó árban van, március 3-ig ugyanis masszív, 30 százalék kedvezménnyel adják a Bamba Marhában.

Aki részt vett a kóstolón (plusz nem mellesleg Jani is) reméli, hogy bejön a közönségnek a smash, bár egyelőre még csak pár napja tart a teszt. Ez viszont azt is jelenti, hogy maradt még bő három heted, úgyhogy irány a Deák, próbáld ki magad is a smashburgert!

(Fotók: Bamba Marha/Player.hu)

Egy másik smashburgert is kóstoltunk nemrég:

Megpróbáltuk felderíteni a Smashy-őrület titkát – mérsékelt sikerrel

Másfél óra várakozás, ízes-szaftos mekis dupla sajtburger, és súlyos bűzszennyezés. Kipróbáltuk a Smashyt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Már most felkészülnénk a júniusi választásokra ezzel a spanyol lánnyal

További cikkeink a témában