Most, hogy már tisztában vagyunk vele, csökkenthetők a konfliktusok.

Amint a ragadozó barna medvék a téli álom után felébrednek, olyan élőhelyre vándorolnak, ahogy rénszarvas- és jávorszarvas-borjak születnek – állapította meg egy friss tanulmány. Az angol Nottingham Trent Egyetem, a spanyol Leóni Egyetem tudósai, valamint norvég és svéd állatvédelmi szakértők tizenöt medvére szereltek GPS nyomkövetős nyakörvet az észak-svédországi Norrbottenben, majd két éven át követték az állatokat. Ezen kívül több mint kétezer-ötszáz nőstény rénszarvast is figyelemmel kísértek.

A medvék tavasszal ébredtek fel a hat hónapos hibernációból, amikor a rénszarvasok ellési időszaka elkezdődött. Akkor vizes területekhez és örökzöld erdőkhöz közeli élőhelyeikről zordabb terepre, magasabban fekvő területekre vándoroltak, amelyeket a borjakat nevelő rénszarvasok szeretnek. Ahogy a rénszarvasok szaporodási időszaka véget ért és a jávorszarvasoké elindult, a barna medvék lombhullató erdők és régi tisztások közelébe költöztek, mert a jávorszarvasok ezt kedvelik.

Ahogy azonban ennek az ellési időszaknak is vége lett és az emberi tevékenység megélénkült, a medvék bogyós étrendre váltottak, és minél távolabb húzódtak a murvás erdei utaktól. Ez az életmód a következő téli álomig tartott.

„A ragadozó barna medvék világosan követték az évszakonként elérhető, sebezhető zsákmány előfordulási területét. Tavasszal ez a folyamat a barna medvék aktív vadászati stratégiáját mutatja, amikor táplálkozásuk jobban függ az állati fehérjétől, mint az év többi részében”

– mondta Antonio Uzal Fernandez, a Trent Egyetem környezet- és állatvédelmi karának szakértője.

A nagyragadozók több kontinensen részben visszanyerik élőhelyüket, aminek sok ökológiai előnye van, de nem kívánatos hatásai is lehetnek, köztük az állatállomány fosztogatása. A kutató szerint az új tanulmány segíthet tájékozódni arról, hogy a konfliktusok hogyan enyhíthetők.

A legtöbb prédát a májusi rénszarvasellési időszakban ejtették a medvék. A tizenötből nyolc az erősen ragadozó kategóriába tartozott, ők átlagosan kétnaponta ejtettek el egy-egy borjat a két hónap alatt, de

az egyik megfigyelt medve harmincnyolc újszülött rénszarvast ölt meg egy hónap alatt, a következő hónapban pedig tizennyolc fiatal jávorszarvast.

(Forrás: The Guardian, MTI)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés