Egyáltalán nem bonyolult saját kerti tavat készíteni, de néhány kulcsfontosságú ismerttel tisztában kell lenni hozzá. Mondjuk, mire figyelj, mutatjuk, mit használj.

A világ harmadik legjobb dolga, ha van egy rendezett, árnyas-lombos kerted, ahová kiülhetsz a legjobb társasággal vagy akár egyedül élvezni a szabad levegőt, a zöldet, a nyugalmat. A második legjobb dolog, ha a kertben van egy medence is, ahol hűsölni is lehet.

A legjobb pedig egy rendezett, árnyas-lombos kert, benne egy kis kerti tavacskával.

Mert egy kis tó partján még jobban elmerülhetsz a tájban, intenzívebb a nyugalom, hűvösebbek a nyári napok, és erősebb a természet élménye. Vadregényesebb minden.

Erre persze azt mondod: „De hogyan tisztítsam, hogyan tartsam fenn, egyáltalán hogyan kezdjek neki?” Mondjuk is a válaszokat.

A helyszín kijelölésétől a díszítésig

Mindenekelőtt találd meg az ideális helyet: ne legyen közvetlenül fa alatt a tó, hogy a lehető legkevesebb szerves hulladék potyogjon a vízbe, viszont legyen árnyékos a helyszín, napi négy-öt óránál több közvetlen napsütés ne érje a tavat, ezzel is csökkentsük az algaképződést.

Most határozd meg a tó méretét. Készítsd el a körvonalat, ami elvileg akármilyen és akármekkora lehet (nyilván a birtokodon belül), de azért mégsem ilyen egyszerű. A cél, hogy a víztömeg megfelelő élőhelyet biztosítson a tóban élő növények és állatok számára.

A megfelelő vízminőséghez legalább 3,5 méter hosszú, és majdnem ilyen széles tóra van szükség. Ha halak is lesznek, a megfelelő vízmélységről is gondoskodni kell.

A halak téli vermeléséhez legalább egyméteres mélység szükséges. És mielőtt megszaladna az ásód, mondjuk a kerti tó építésére vonatkozó jogszabályt: 50 köbméternél nem nagyobb térfogatú vagy másfél méternél nem mélyebb tavat készíthetsz építési engedély nélkül.

Ezek megadják a tó nagyságát, térfogatát, te pedig ásót ragadsz, és elkezded kialakítani a medret, a mélyebb területekkel elkezdve.

Az ültetőzóna vízmélysége legyen legalább 35 centi mély, különben nyáron a víz túlzottan felmelegedhet, ami az ültetett növények kipusztulását okozhatja.

Halak tartásához ugye mélyebb tó kell, szóval jól gondold át, mit szeretnél, mert később már szinte lehetetlen tovább mélyíteni.

Ha megvan a meder, alaposan tisztítsd meg a területet minden gyökérzettől, kőtől és éles tárgytól, ami felsértheti a fóliát. Köves talaj esetében szórj ki egy réteg homokot, arra helyezd a geotextíliát (ha egyenletes, szép a talaj, akkor a homokszórás megúszható).

A geotextília rétegek elhelyezésekor legalább 15-20 centiméteres ráhagyás szükséges, ezt tehát tartsd szem előtt az általában két méter széles tekercseket megvásárlásakor. A geotextília rétegekre jöhet a tófólia, lehetőleg gyűrődésmentesen elhelyezve.

A fóliák megfelelő rögzítése után jöhet a tó feltöltése, de nem ész nélkül: ha kútvizet használsz, előtte be kell vizsgálni, egyébként jó a sima hálózati víz.

Mivel feltöltéskor a rétegek mozognak a víz súlya alatt, lassú, fokozatos feltöltés ajánlott, például három fázisban, három nap alatt.

És jöhet a tóperem kialakítása! A Bauhaus szakáruházak és webshop kínálatában nemcsak a tóhoz szükséges eszközöket találod meg, de minden díszítőelemet is: dekorgólya, fadézsából és kútból álló rusztikus csobogószett, vízköpő béka, hal vagy kisfiú.

Ha kerti szökőkutat vásárolsz, találsz erre specializált szivattyút, a tisztításhoz pedig olyan eszközöket, amelyekkel fenntartható a megfelelő vízminőség, például algaölőt vagy szennyvízkezelő koncentrátumot. Ha rendszeresen használok ezeket, nem kell tartanod az algásodás következményitől. Még iszapszívásra optimalizált tóporszívót is találsz, amit a kerti tó karbantartása mellett akár a háztartásban is használhatsz, lévén három különböző szívófejjel rendelkezik.

Ha tehát a fentieket betartod, a kerti tóban rengeteg örömödet lelheted. Sőt, ami azt illeti, ha némi törődést és gondoskodást is teszel bele, csak sokkal jobban magadénak érezheted a saját privát idillt.

Előfordulhat, hogy más eszközökre is szükséged lesz a kert felvirágoztatásához, de ezzel sem lesz gondod, mert a Bauhaus kínálatában biztosan találsz a céljaidnak megfelelőt mindenből.

(Fotók: Bauhaus, Unsplash)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Bauhaus.

Ez is érdekelhet:

Itt a megfelelő idő rendbe tenni a kerted, és itt vannak a legfontosabb eszközök hozzá

Végre itt a tavasz, a tél már nyomokban sem tér vissza, végre kiülhetünk a kertbe élvezni a természetet. Csak előtte még lesz néhány apró, de lényeges feladatunk.

Erre most nem gondolsz, de hamarosan létfontosságú lehet a házad körül

Egyre többször esik hirtelen nagy mennyiségű csapadék, ami még veszélyes is lehet a ház körül. A jó hír, hogy van számos eszköz és mesterfogás, hogy védekezz ez ellen. Már mutatjuk is ezeket!

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés