Végre itt a tavasz, a tél már nyomokban sem tér vissza, végre kiülhetünk a kertbe élvezni a természetet. Csak előtte még lesz néhány apró, de lényeges feladatunk.

Nyakunkon a tavasz, az igazi, a télnek végképp búcsút intő, nagybetűs Tavasz. Már vágyunk is több időt tölteni a kertben, a napsütésben, élvezni a hol meleg, hol enyhén hűs időt és a zöldet. Igen ám, de néhány teendő van, mielőtt csak úgy kiülnénk a teraszra:

a szerszámok gyors felmérése után elugrani egy barkácsboltba, pótolni, amit kell, majd rendbe szedni a kertet. Ilyenkor pedig talán a rövid nyelű szerszámok a legfontosabbak.

Igen, a jó öreg gereblyéről és talajlazítóról beszélünk. A növények közé hullott lomb és egyéb szennyeződések eltávolítására idilli választás a Gardol kisgereblye: azontúl, hogy új, ezért nem csorbult ki semmije, nem is nagyon fog, mert kovácsolt acélból készült a feje.

Ezenkívül kimondottan kellemes a fogása a kőrisfa nyélnek, és még praktikus is, mert a nyélen lévő lyuk segítségével felakaszthatod, azaz helytakarékosan tárolhatod.

Talajlazítás csak okosan

Szükséged lesz azért még másra is. Nemcsak az embernek és a háznak van szüksége lazításra és szellőztetésre, de a talajnak is. Ezt könnyen megoldhatod a Gardol talajlazítójával, ami mindkét feladatra kiválóan alkalmas.

Olyan szempontból testvére a kisgereblyének, hogy a nyele ennek is kőrisfából, a feje pedig kovácsolt acélból készült (sőt ez is praktikusan felakasztható a nyelén lévő lyuk segítségével).

A talajlazítás segíti a növények táplálékfelvételét, a talaj átszellőztetését és biológiai regenerációját. Tudnod kell viszont, hogy a talaj menti fagy kizáró ok, mert a talajlazítás után a gyepnek nedvességre van szüksége.

De éppen ezért szólunk most: pont időben vagy beszerezni ezeket az egyszerű, de fontos szerszámokat.

Azért arra figyelj, hogy a kisméretű szerszámok magaságyáshoz használatosak, tehát ezekkel semmiképpen ne ess neki egy száz négyzetméter veteményesnek!

Szellőztetni is kell a gyepet

Egy jó gyepszellőztető gereblye segít a gyep levegőztetésében: ez itt például 11 szellőztetőfoggal és 21 késpengével rendelkezik, melyeket porszórt festékréteg véd a rozsda ellen.

Egy gyepszellőztető gereblye és egy villás kiskapa:

A gyep szellőztetése azért fontos, mert télen a hó alatt az elhalt növényi részek miatt a gyep nem jut elég tápanyaghoz, oxigénhez és sok esetben vízhez sem. A következmény: rosszabb esetben a fű elhal, majd tavasszal élettelen, elsárgult gyep csúfítja a kertedet, udvarodat.

Többféle kerti munkához is ideális a villás kiskapa: többek között használhatod kötött, köves talajon való gyomláláshoz, mulcs forgatásához, gyökerek kiszedéséhez. És ha már itt tartunk: a kapálás egyszerű művelet, de azért egy-két alapszabályt nem árt ismerni.

Például ne tépd ki barbár módon a gyomot, hanem kapáld körbe, majd emeld ki a gyökérlabdával együtt! A kikapált gazt dobd az útra vagyis ne hagyd csak úgy ott, ahol van! Végül mindig hátrafelé haladj a kapálással, azaz ne lépj a már fellazított területre!

Nyilván előfordulhat, hogy más eszközökre is szükséged lesz a kert felvirágoztatásához, de ezzel sem lesz gondod, mert a Bauhaus kínálatában biztosan találsz a céljaidnak megfelelőt mindenből.

(Fotók: Bauhaus, nyitókép: Getty Images)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Bauhaus.

Ez is érdekelhet:

Embert próbáló feladat ezekből a barkácsgépekből kiválasztani a legmegfelelőbbet

Tudod, mi az a gér? Oké, rendben, na de milyen egy igazán jó gérvágófűrész? Hogyan választod ki, mit kell tudnia? Segítünk.

Erre most nem gondolsz, de hamarosan létfontosságú lehet a házad körül

Egyre többször esik hirtelen nagy mennyiségű csapadék, ami még veszélyes is lehet a ház körül. A jó hír, hogy van számos eszköz és mesterfogás, hogy védekezz ez ellen. Már mutatjuk is ezeket!

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában