Napellenző nélkül már nincs nyár, de ahhoz, hogy jól válassz, tisztában kell lenned néhány fontos részlettel. Összeállítottunk egy kisokost, hogy felkészülten futhass neki a vásárlásnak.

A június eleji durcás, esős idő után teljes erővel berúgta az ajtót a nyár: már túl vagyunk a szezon első hőségriadóján, és még sok minden vár ránk a következő hetekben. Hogy ebből a sokból minél több legyen a jó, érdemes alaposabban is megismerned a napellenzőrendszereket.

Bár a három leggyakoribb típus első pillantásra nem nagyon különbözik egymástól, mégis lényeges különbségeket mutatnak kényelem, funkcionalizás és rögzítés szempontjából is. Közös, hogy a kiváló anyagminőség és a masszív felépítés hosszú élettartamot biztosít, és nem árt tudni, hogy a gazdag kombinációs lehetőségeknek köszönhetően személyre szabott, egyedi napellenződ lesz.

Akkor nézzük is a három fő típust!

Nyitott, csuklókaros napellenzők

Ennek a széles körben alkalmazott technológiának a lényege, hogy két hajlítható kar nyitja és feszíti ki a napellenző vásznát. Fontos a belsejükben lévő acélrugók rendszeres karbantartása az élettartam meghosszabbításához, mert ezek biztosítják a feszítőerőt. A nyitott felépítésből adódóan a vászon és a karok jobban kitettek az időjárás viszontagságainak, mint a féltokozott vagy tokozott napellenzőknél.

Miért ajánljuk? Jó ár/teljesítmény arány, masszív felépítés, egyszerű felszerelhetőség. A különféle méretek egyedi kialakítási lehetőséget kínálnak.

A nyitott napellenzőket konzolokkal kell a házfalra erősíteni. És honnan ered a klasszikus fodrozás? Mivel a legtöbb modellnél behúzott állapotban amúgy a karok látszanának.

Féltokozott vagy félkazettás napellenzők

Ahogy a neve is mondja, ennél a típusnál a vásznat és a csuklókarokat behúzott állapotban egy féltokozott (vagy félkazettás) kialakítás védi elölről és felülről. Ez nagyrészt védelmet nyújt az eső és a szél ellen – a szerkezet csak alulról nincs védve.

Miért ajánljuk? Behúzott állapotban védve van a vászon, biztosított a légáramlás, és egyedileg alakítható.

Hátránya talán csak optikai szempontból van: a vászon alsó széle és a csuklókarok részei láthatóak, ezért a legtöbb ilyen napellenzőt a nyitott változathoz hasonlóan fodorral látják el.

Tokozott napellenzők

Itt is stabil karok feszítik ki a vásznat, ám a mechanika és az egész vászon egy teljesen zárt kazettába húzódik vissza, ezért az árnyékoló teljes egészében védett az esőtől és a széltől, a vászon sokáig szép marad, és a napellenző élettartama is lényegesen megnő.

Miért ajánljuk? A fentiek mellett azért is, mert esztétikus: zárt állapotban nem láthatóak a tokba visszahúzódó szerkezeti elemek.

És ha mindez nem volna elég, a legtöbb tokozott napellenző motorral és távirányítóval működik, ami még nagyobb kényelmet biztosít.

Rendelj tartozékot!

Ne feledd, hogy a nagyobb kényelemért és biztonságért sokféle tartozékot is rendelhetsz:

  • Elektromos motorokat kapcsolóval, rádióvezérléssel és kézi hajtókarral vészhelyzet esetére
  • hősugárzót és világítást
  • szél- és napérzékelőt kapcsolóval, rádióvezérléssel és napelemes tápellátással
  • LED-szalagokat, fokozatmentes dőlésszögállítást, védőhuzatokat, védőtetőt.

(Fotók: Bauhaus, borítókép: Unsplash, illusztráció)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BAUHAUS.

Ez is érdekelhet:

Mutatjuk az eszközt, ami nélkül ma már elképzelhetetlen bármilyen terasz vagy kiskert

Ma már nem létezhet nyár egy jó napellenző nélkül, mi pedig nemcsak mutatunk neked ilyeneket, de tippeket is adunk, amire figyelned kell vásárlás, telepítés előtt.

Így gondozd a kertedet, ha igazán jót akarsz neki

Ha van egy klassz kerted, az még csak egy jó kezdet: a gyepet ápolni is kell, méghozzá nemcsak fűnyírással, hanem gyepszellőztetéssel és időnként gyeplazítással. Ijesztően hangzik, de mutatunk néhány egyszerű, praktikus eszközt, ami megoldja mindezt.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában