Bármeddig emelkedhetnek az energiaárak, ezek a napkollektorok ettől függetlenül állítanak elő neked napi 120-200 liter használati meleg vizet. Nem drágák, hosszú távra szólnak, és szinte karbantartásmentesek. Ismerkedj meg velük közelebbről is!

Zöldnek és fenntarthatóbbnak lenni szinte mindannyiunk álma, ám az egyre magasabb árak miatt sokszor elérhetetlennek tűnnek a zöld-beruházások. Pedig létezik abszolút megfizethető, hatékony módszer, amivel rengeteg energiát spórolhatsz, méghozzá a napkollektor.

Gyorsan tisztázzuk: a napkollektor NEM napelem, az előbbi hőt, az utóbbi áramot állít elő.

Vagyis – mondjuk egy GrünPower napkollektorral – megfizethető áron juthatsz hozzá három évszakon át hőenergiához, ezzel csökkentheted a háztartásod energiafogyasztását, és csökkentheted a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását is, amivel hozzájárulsz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

A napkollektor-rendszerek a napsugarakat abszorbeáló anyagokat tartalmaznak, begyűjtik, hővé alakítják át az energiát, amit egy hőközlő közegben továbbítanak a felhasználás helyére, például egy melegvíz-tárolóba.

A napkollektorok típusai között megtalálhatók a síkkollektorok, a vákuumcsöves kollektorok és a koncentráló kollektorok. Minden típust érdemes a felhasználás módja szerint kiválasztani.

A napenergia hatékony felhasználása jelentősen csökkenti a hosszú távú energiafogyasztás költségeit, de nézzük meg közelebbről, mit tud egy ilyen rendszer!

A napkollektorok rendkívül megbízható energiaforrások. A napsütés – a változó intenzitása ellenére – nagyon megbízható energiaforrás, ezért a napkollektorok tavasztól késő őszig folyamatosan biztosítják a szükséges melegvíz-igény egy részét. Ráadásul a napkollektorok olyan helyeken is termelnek meleg vizet, ahol a hagyományos energiaforrásokhoz való hozzáférés nehézkes vagy drága.

Hosszú távon gondolkodunk, így fontos az is, hogy a napkollektorok élettartama hosszú, és viszonylag karbantartásmentesek, ami újabb költségmegtakarítást jelent. Ezek a rendszerek gyakran több mint 20 évet működhetnek megfelelő karbantartás mellett, ami kiemeli őket más eszközök közül.

Két szuper lehetőség

Sokféle rendszer van, most kettőt mutatunk be, hogy konkrétabban is lásd, mire képesek. A GrünPower Aqua Special Turbo napkollektor két-háromfős háztartások használati meleg vizének egy részét állítja elő, naponta átlagosan 120 litert.

A rendszer 11 vákuumcsövét a hagyományos alumíniumbevonat helyett rézbevonattal látták el, ezáltal is maximalizálva a beeső napsugárzás abszorpcióját. Ez egy ún. nyitott üzemű napkollektor, vagyis a használati meleg víz közvetlenül melegszik fel a rendszerben. A rendszer gravitációs, vagyis a lejövő meleg víz nyomása gravitációs elven növekszik. Tehát minél nagyobb a különbség a kollektor és a legmagasabb vízelvételi hely között, annál nagyobb lesz a lejövő víz nyomása.

Mondhatni, a GrünPower Prémium Plus 200 Turbo a nagy testvér: négy-ötfős háztartások használati meleg vizének egy részét állítja elő. Ez a rendszer 18 vákuumcső segítségével átlagosan napi 200 liter meleg víz előállítására képes.

Mindkét rendszer úgynevezett háromévszakos modellt követ: tavasz-nyár-ősz ciklusban  alkalmazhatóak.

Fontos, hogy amikor a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá esik, a nagytartály alján elhelyezett leeresztő nyílás segítségével a vizet le kell engedni!

Emelkedhetnek az energiaárak bármilyen magasra, ezek a napkollektorok ettől függetlenül állítanak elő neked napi 120-200 liter használati meleg vizet – és nem mellesleg növelik a lakásod/házad értékét is. Egyszeri befektetés, ami hosszú távra szól, rengeteget spórolhatsz és a környezetért is tehetsz vele.

Ismerd meg a GrünPower termékek kínálatát itt!

(Fotók: Bauhaus)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BAUHAUS.

Ez is érdekelhet:

Íme a napellenző-kisokos, ami segít megvédeni a pokoli hőségtől

Napellenző nélkül már nincs nyár, de ahhoz, hogy jól válassz, tisztában kell lenned néhány fontos részlettel. Összeállítottunk egy kisokost, hogy felkészülten futhass neki a vásárlásnak.

Mutatjuk az eszközt, ami nélkül ma már elképzelhetetlen bármilyen terasz vagy kiskert

Ma már nem létezhet nyár egy jó napellenző nélkül, mi pedig nemcsak mutatunk neked ilyeneket, de tippeket is adunk, amire figyelned kell vásárlás, telepítés előtt.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában