Sörözni bárhol lehet, csak nem biztos, hogy érdemes. Megvannak a műfajnak a maga szentélyei, és most véletlenül sem egy random kocsmára gondolunk, hanem azokra a helyekre, ahol nyújtanak valami extrát, akár kínálatban, akár vendégélményben, akár berendezésben. A Beerselection egyértelműen ilyen, ötszáz féle sörrel, különlegességekkel, gondosan összeállított csomagokkal.

Kezdjük egy vallomással: nem vagyok nagy sörivó. Nyári hőségben, mondjuk egy kiadós túra vagy sportolás után állati jól tud esni; nemkülönben a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában, amikor sör kíséri a meccsnézést. Igen, ez egy elég szűk kör, de éppen ezért tett kíváncsivá, mit nyújthat a sör a magamfajta távgyaloglóknak, akik csak elvétve nyúlnak a folyékony kenyér után.

A lehetőség egy inkább baráti beszélgetés formájában jött el, amit házigazdaként a Beerselection egyik alapítója, Bárkai Péter vezényelt le. A Rákóczi tér melletti hangulatos helyiség galéria szintjén rengeteget mesélt különféle sörfőzési technikákról, alkalmilag, kis szériában gyártott sörlegendákról, a koronavírus nyomasztó, számukra mégis elképesztően sikeres napjairól, miközben lassanként leszüremlett egy általános tanulság:

ha igazán tudni akarod, milyen egy sör, akkor igyál mellé egy másik félét is.

Egy IPA nagyjából harmadannyi idő alatt elkészül, mint egy láger – magyarázta Peti többek közt –, de ha csak külön-külön innám valamelyiket, annyira ez nem tűnne fel. Egymás mellett viszont tökéletesen érezhető a különbség.

A helyzet azonban az, hogy nem kétféle söröcskét lehet felváltva kóstolgatni: Petiék jelenleg mintegy ötszáz félét árulnak, de amikor a csúcson voltak – legalábbis e tekintetben –, akkor körülbelül 800 féle sör volt készleten. Nonszensz volt ekkora kínálatot fenntartani, logisztikai horrorba csapott a történet, melynek legdrámaibb pontjain egyszerűen nem fértek el fizikailag. Azt pedig nyilván sejted, hogy ötszáz féle sör között mindent megtalálsz:

van főzde, amelyik minden évben elkészíti az ország tortáját sörből.

Ehhez képest mi beértük hat-nyolc sörrel, a leglájtosabb lágertől kezdve az IPA-n, barnasörön át egészen a legsúlyosabb kávés-csokis sörökig. Gusztus dolga, kinek melyik jön be igazán, de ha igazi kedvencet akarunk tanulni, akkor kísérletezni kell. Ebben pedig baráti segítséget nyújt a Beerselection: sörkóstolókat szerveznek hatalmas választékkal, szakértői segítséggel, különböző csomagokat kínálnak, sőt saját csomagot is összeállíthatsz, vagy ha még bátrabb vagy, vásárolhatsz saját sörfőző kit-et.

De vissza a sörkóstolóhoz: lényegében ugyanaz a metódus, mint a bornál, lötyögtetni, szagolgatni kell először az italt, majd apránként kortyolgatni, közben pedig vízzel kísérni – így is úgy is hat. Pláne ha sokféle.

Akad, amelyik annyira gyümölcsös, hogy gyerekek is simán ihatnák, legalábbis az ízük alapján, mert nem alkoholmentesek; a skála másik végén 15-16 fokos sörök vannak.

Engem viszont a kávés-csokis sörök vettek le a lábamról (végül majdnem szó szerint is).

Egy jött Kőbányáról, egy Amerikából. Mindkettő jó volt, de más kategória. Az amerikai mintha kissé túl jó is lett volna, egy olyan desszertital, amit leginkább ünnepi alkalmakhoz tudok eléképzelni, személyes, szűk körű ünnepekhez, nem egy 35 fokban tartott szalagavatóhoz. Kicsit szirupos, sűrű, selymes, nem sör állagú, az alkohol csak megbújik az összetevők között, és végtelen ciklusokban kóstolgatható hol a csokira, hol a kávéra, hol a sörre koncentrálva.

Péterék 2016-ban indultak, csináltak webshopot, először kinőttek egy lakást, aztán egy kis boltot, majd onnan elköltöztek egy nagyobb helyre – Pétert főleg egy húszéves barátság inspirálta a kalandra, mert bár a kedv megvolt benne, a vállalkozáshoz egy társat keresett. Bárhogy is, a Rákóczi téri üzlet nagyon bejött:

hiába van webshop, a törzsközönség odajár, van aki beül, más csak lelép a cuccal, de szeretnek elugrani hozzájuk.

A Covid idején először bezártak, ők sem tudták, mi történik majd, aztán óvatosan kinyitottak, maszkban, egyszerre csak egyfős személyzettel, egymást váltva. Az lett az aranykor: három-négyszerese volt a forgalom a mostaninak – ami egyébként teljesen rendben van, Péterék ráálltak az utazósebességre, megy is a bolt, van is kísérletezés, minden kerek.

Mostanra kialakult a törzsközönség, és bár mindent is lehet rendelni, a legjobb mégis elugrani a körútra, ahol a Beerselection stábja kiszimatolja, mire vágytok, olyan söröket ajánlanak, amik talán eszedbe sem jutnának magától, és egyik-másik tutira a kedvenceddé válik majd.

(Fotók: Csordás Gábor/Player.hu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

„Ez a futás nemcsak a testünknek, a lelkünknek is jót tesz!” – Dupla körös futásokkal és kibővült charity programmal jön az NN Ultrabalaton

Milánói modell ma a nap csaja

Víztározó-oázisokat létesítenek Bécsben a városi élővilágért

További cikkeink a témában
Hirdetés