Szeretünk felfedezni, megismerni, talán még egy kicsit eltévedni is, úgyhogy elindultunk a nagyvárosból és meg se álltunk a Balaton északi partjáig. Ismerjük már ezt a részt, mint a tenyerünket - gondoltuk. Aztán találtunk néhány kihagyhatatlan látnivalót, különösen panorámavadászoknak.

Mert, ha a Balaton környékét kéne jellemezni, akkor leginkább egy nőhöz hasonlítanánk. Kiismerhetetlen.

És nem csak a gombaként szaporodó, jobbnál jobb gasztro helyek miatt (amikről hamarosan szintén jövünk egy klassz ajánlóval), hanem természeti értékei okán is.

Ha valamelyik útikönyvbe kéne tennünk a most következő helyeket, az apróbetűs részbe tennénk, vagy a helyiek által ajánlott szekcióba. Te pedig, ha már az összes neves helyet bejártad a Tagore-sétánytól a Szigligeti váron át a Tihanyi Apátságig, akkor lehet, hogy újra kedvet kapsz egy kis felfedezéshez.

1# Tihany, Nyársas-hegy

A Tihanyt átszelő főutca mentén, a rév felé vezető úton érdemes résen lennünk, ha a félsziget talán legizgalmasabb pontját keressük. A Kossuth utca 32-höz érve, az íves, barna kerítéses ház mellett egy alig észrevehető ösvényt találunk, ami az útmenti támfal tetején fut. Ha megtaláltuk, már csak követnünk kell a kitaposott utat és néhány perces túra után egy eldugott pihenőhelyre érünk, amit ha Csontváry fedez fel annak idején, valószínűleg nem kell Libanonig mennie a Magányos cédrusért.
Egy-egy nagyobb kő tetejére felmerészkedve láthatjuk a hegytető alatt fekvő Habsburg József főhercegi kastélyt is.

2# Balatonfüred, Tamás-hegyi kereszt

A Jókai-kilátó minden panorámavadásznak alapmű. Nemúgy a Tamás-hegyi kereszt, ami Füred szinte minden pontjáról látható, és ahonnan a kilátás ugyanolyan páratlan. Kevesen ismerik, pedig bárki könnyedén feljuthat hozzá: a Kilátó utcába kocsival, vagy komolyabb tüdővel és észak parton edzett combokkal akár biciklivel is felmehetünk, innen pedig pontosan 85 lépcsőfok választ el minket a kereszttől.

3# Balatonkenese, Partfő

A kenesei löszfalként, vagy Sós-hegyként is emlegetett Partfő talán az első hely, amit leérve az autópályáról bármelyik külföldi barátunknak megmutathatunk, ha az illető kételkedik a Balaton kékségében.
A legjobb, ha a Partfő utcán koppanásig megyünk, egészen, míg meg nem látjuk a tavat, onnan pedig jobbra, felfelé vesszük az irányt.
De a Partfő nem csak fentről, alulról szemlélve is érdekes: a 71-es útról is jól látható a löszfal 9 vájata, amit Tatárliknak és Törökliknak is neveznek. Hihetetlen, de ezek a barlangok lakottak voltak a XIX. század közepéig, kezdetben pedig a tatár és török támadások elől menekültek ide a környékbeliek.

4# Szent György-hegy, Hegymagas, Lengyel kápolna

Örül a szívünk, újra van élet a Szent György-hegyen! Egyre több a fiatal borász, a jó bor, és a remek rendezvény, miközben egy valami állandó. Az utánozhatatlan panoráma. A Lengyel kápolna alatti részről visszatekintve a környékbeli a Tóti-hegy, a Csobánc, a Gulács és a Badacsony is tökéletesen vegyül az elő-előbukkanó Balatonnal. Naplementekor a színek játéka semmihez sem fogható.

5# Hévíz, hőlégballon

2000 méter magasban, a szabad levegőn végignézni a Balatonon tényleg semmihez sem fogható. A hőlégballonozás hobbinak drága (kb 30 ezer forint egy repülés), élménynek aligha: a kb. 3 órás program után még a tériszonyosok is könyörögnek az újabb adrenalinagadért. A Balaton több pontjáról is indulnak ballonok, de talán a hévízi a legizgalmasabb - innen keresztbe és hosszába is az egész tavat belátni.

Ha eltévedsz, szólj, és küldjük a GPS-koordinátákat! Jó felfedezést!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az egykori Lipótmezőn ma már dermesztő thrillert lehetne forgatni

Aki nélkül nem lennének hegyimentők

További cikkeink a témában