350 madáretető gondoskodik a csicsergésről a Svédország erdejében lévő kétszemélyes hotelben, amit Bjarke Ingels tervezett.

Bjarke Ingelset nem kell félteni, ha kell egy kis csavar a tervbe, a svédországi Harads erdejében lévő Fahotel tervei ráadásul eleve egy helyi ornitológus, Ulf Öhman közreműködésével készültek.

A svéd lappföld hatalmas erdői a jellegzetes bioszférájáról, és a változatos kabinházairól ismert, az utóbbihoz masszív helyi fát és köveket használnak jellemzően. Azonban a Treehotel projekt túllép a hagyományokon, kísérletezőbb szellemű, olyannyira, hogy

a 34 m²-es, egyszobás hotel homlokzatát 350 madárház alkotja, amivel a környező fenyves madárpopulációjának hanyatlását igyekeznek megállítani, és a helyi élővilágot erősíteni.

„Az erdőgazdálkodás következtében egyre kevesebb helyen fészkelnek költő madarak, és több madárpopuláció száma is fogyatkozik – magyarázta Öhman. – Éppen ezért a hotelre installált madárházak fontos mérőszámot jelentenek majd. Továbbá a felmelegedés miatt korábban rajzanak a rovarok, így mire kikelnek a madarak a tojásból, már túl vagyunk ezen. Ezért is fontos az etetők építése a madarak megtartásának.”

A projekttől ezen kívül inspirációt is remélnek, mármint a helyiek készítette madárházak elterjedését, ami meghatározó közvetett hatás lehet.

A szobába egy függőhídon át jutunk be, odabent egyszerű, pragmatikus beltér vár, ami azonban finoman játszik a tömör-nyitott koncepciójával, így viszonylag kis területen is sokféle érzést csalhat elő. A vendégek még egy tetőteraszra is felmehetnek, ami az erdőre néző körpanorámát kínál.

Nyilván magával ragadó élmény lehet szimbiózisba kerülni a maga teljességében kibontakozó természettel, és távol álljon tőlünk bármi rosszat mondani erre a projektre, egy dolog azonban mégiscsak bizonyos: itt időben kell lefeküdni, mert a hosszas reggeli alvás teljességgel kizárt.

(Forrás: BIG)

Ez is érdekelhet:

Videojátékok ihlették ezt a japán éttermet

Régi videojátékok ihlették ezt az Okinawa szigetén lévő ramen shopot, amiben minden totál pixeles.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában