„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a villamosenergia-igény drámaian meg fog nőni.”

A Handelsblatt című német üzleti lap interjút készített Bill Gatesszel mint a Breakthrough Energy kockázatitőke-befektető cég vezetőjével Néhány érdekes rész:

  • Az utolsó németországi atomerőművek 2022-re tervezett leállításával kapcsolatban: meg kell vizsgálni, szükséges-e kivonni a termelésből a fejlettebb, második vagy harmadik generációs atomerőműveket, mert az ilyen erőművek leállítása „megnehezíti az (energia)ellátás és a kedvező árak biztosítását”.
  • Kérdés, hogy lesz-e hosszabb távon az atomerőműveknek egy olyan új generációja, amely jobb az előzőeknél a költségek, a biztonság és a radioaktív hulladék kezelése szempontjából, és hozzájárul a megbízható és olcsó villamosenergia-termeléshez.
  • "Nem szabad elfelejtenünk, hogy a villamosenergia-igény drámaian meg fog nőni", mert nemcsak az autók meghajtásához, hanem a lakások fűtéséhez is áram szükséges, és sok gyárat is át kell állítani a villamosenergia-felhasználásra.
    • Nem lehet-e a nukleáris energia mellőzésével, csak a megújuló energiaforrások kiaknázásával kielégíteni a növekvő igényt? – kérdezte a lap. „Ha csodával határos módon áttörést érünk el a villamosenergia-tárolás költségeinek csökkentésében, akkor nem kell törődnünk a nukleáris technológiával" – válaszolta Gates.

Addig viszont az ellátás biztonságához szükség lesz az időjárástól független energiaformákra, vagyis azokra, amelyek akkor is termelnek áramot, amikor nem fúj a szél és nem süt a nap.

  • Finanszíroz egy olyan vállalatot, amely egy negyedik generációs atomreaktort épít. Az első kísérleti erőmű építése már elkezdődött az Egyesült Államokban, és öt éven belül el is készül. Erre az időre „nyitottnak kell maradnunk”, vagyis „nem szabad kizárnunk semmilyen megoldást, amíg alaposan megvizsgáltuk a költségeket és a biztonságot”.
  • Az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikeréért egyetlen lehetséges technológiát sem szabad eleve elutasítani, így még a magfúziót sem. „Szerencsés módon több kutatás zajlik ezzel kapcsolatban, és én támogatok néhány céget, amelyek ezen dolgoznak.”

 

Ez is érdekelhet:

Bill Gates szerint a Bitcoin nagyon káros

A milliárdos nem tartja túl jó dolognak a kriptovaluta előretörését.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Bemutatjuk a Közép-Floridai Egyetem egyik legszexibb hallgatóját