Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Izraelben megtalálták a világ legősibb sörfőzdéjét.

Kiderült, hogy sokkal korábban főztek sört, mint azt eddig gondoltuk, legalábbis erre utalnak a Földközi-tenger keleti medencéjében talált 13 ezer éves sörfőzde maradványai.

A régészeti lelőhely a Natúf-kultúra egyik temetkezési helye volt. Az izraeli Natúf-völgyben fedezték fel a múlt század harmincas éveiben a Kr.e. 11 000-9300 között létezett kultúra első települését.

Az amerikai Stanford Egyetem és az izraeli Haifai Egyetem régészeit is meglepték a Raqefet-barlangban talált, az eddigi legrégebbinek hitt észak-kínai leleteknél ötezer évvel korábbi őrlőedények, amikről mindeféle vizsgálat után megállapították, hogy azokat búza- vagy árpasör főzésére használták.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a natúfi emberek táplálkozásában fontos szerepet játszottak a gabonafélék, falvaikat gabonatermő vidékeken alapították, és a térségben talált gabonamagvakat nemcsak gyűjtötték és tárolták, de – mint most kiderült – sört is főztek belőlük, amit a régészek szerint csak nagyon különleges alkalmakkor, például rituálékon szolgálták fel.

A szakemberek szerint az alkoholkészítés és az élelmiszertárolás nagy technológiai innováció volt, ami elvezetett a civilizációk fejlődéséhez a világon, ezért a felfedezésük új fényt vet az emberi társadalom mélyebb történelmére.

Talán ez is érdekelhet:

(Forrás / fotó : Szuperfarm / timesofisrael.com)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.