Eddig azt hittük, hogy a medvék csak a mézet szeretik, de kiderült, hogy a hagymára is gerjednek.

A medvehagyma szó a német bärlauch-ból ered, alapja pedig az a népi megfigyelés, hogy a macik téli álomból felkelve nagy kedvvel falatoztak ebből a növényből. Ezzel megdőlt az az egyáltalán nem tudományos tétel, miszerint a mackók csak a mézet szeretik.

A hagymát is hagymával

Komolyra fordítva a szót: a szezon valóban itt van, és ennek kézzelfogható jele, hogy az ország egyik legmedvehagymásabb pontján, Orfűn beindul a tematikus medvehagyma fesztivál. Péntek déltől vasárnap estig tartanak a programok: van növénygyűjtés, kisvonatozás a pécsi tó körül, pogácsasütő verseny gyerekeknek, és előadások. Akik ezt az ízletes tavaszi csemegét nem csak gyűjteni szeretik, azoknak Goják Csaba világbajnoki ezüstérmes mesterszakács tart kóstolóval egybekötött medvehagymás ételkészítési bemutatót, délben pedig Nőth Lenke mesterszakács által készített finomságokat lehet megkóstolni.

Kismókusok kenyérre is kenhetik

Természetesen nem kell Orfűre menni, ha hódolni akarunk a medvehagyma előtt: piacokon, zöldségeseknél már lehet találkozni vele. Hogy mire használhatjuk? A medvehagyma levele salátaként is funkcionálhat, de tehetjük kenyérre, apróra vágva elkeverhetjük túróval vagy ricottával, de készülhet belőle leves is. Pestót is gyárthatunk belőle, ehhez nem kell más, csak hajtsunk fel egy pesto receptet és a bazsalikomot helyettesítsük a vadfokhagyma néven is ismert növénnyel. A medvehagyma gyógyászati felhasználása meglehetősen sokrétű, bioaktív vegyületei révén a szív-érrendszer természetes támogatásában játszik fontos szerepet. A növény szerves kénvegyületeket, például S-alkilcisztein-szulfoxidokat is tartalmaz. A fokhagyma és a medvehagyma kéntartalmú hatóanyagai megegyeznek, csak mennyiségi összetételük eltérő, ráadásul a medvehagyma fogyasztása után a brutális kipárolgás hiányában nem kell remetének állnunk, és elbujdokolnunk az emberiség többi része elől. Rendkívül egészséges fajtáról van szó, finom is, szóval használjuk ki ezt a rövid időszakot: a medvék tudják, mi a jó.

És ezt olvastad már?
Magyar gyógynövénnyel főzött belga búzasört a Pannonhalmi Főapátság