Októberben jön a tizedik dizájnhét, Magyarország legnagyobb dizájnfesztiválja.

Idén már tizedszer rendezi meg Magyarország legnagyobb designeseményét, a Budapest Design Weeket a Magyar Formatervezési Tanács. Október 7-16. között építészet és design témájára reflektáló kiállítások, konferencia-beszélgetések, tárlatvezetések,
stúdiólátogatások, építészeti séták várnak Budapesten és több vidéki nagyvárosban.

A rendezvénysorozat központi helyszíne a Néprajzi Múzeum új épülete lesz (finanszírozója pedig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala), benne a Találkozások terei – építészet és design című központi kiállítással. A Néprajziban kortárs építészeti projekteket, és azokhoz kapcsolódó térformáló designtermékeket, lámpákat mutatnak majd be.

Idén a változást járja körül a kiállítás, pontosabban azt, ahogyan a mindennapi élet változásaival együtt változnak e tevékenységek terei, eszközei is.

Hatékonyabbak akarunk lenni, másképp sportolunk, eszünk, dolgozunk, barátkozunk, az iroda sokszor már inkább a csoportdinamikát segítő közösségi tér, míg az otthon sokszor munkahely.

„Azok az országok fogják megnyerni a jövő munkahelyeiért folytatott versenyt, amelyek
minőségi élet- és munkakörülményeket tudnak teremteni – mondta ambiciózusan György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. – Ezért tűztük ki azt a célt 2018-ban, hogy 2030-ra Magyarország a top 5-be kerüljön Európában, ahol a legjobb lakni, élni és dolgozni. Ez az alapfeltétele annak, hogy 2030-ra Magyarországot Kelet-Közép-Európa tudásközpontjává tegyük.”

Ehhez egy apró lépés, hogy október 13-án a fesztivál központi témájához kapcsolódó konferenciát rendeznek majd, a szakma meghatározó szereplőinek részvételével, másnap pedig Személyes találkozások címmel a kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit várja a New European Bauhaus (NEB) workshop.

És sem marad el az egyik legnépszerűbb program, a Nyitott Stúdiók, ahol ezúttal öt-öt építész és építészethez kötődő designstúdió mutatkozik majd be.

A Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat a hagyományoknak megfelelően a BDW nyitóestjén, október 6-án adják majd át. A díjazottakat és a kiemelt
pályaműveket bemutató kiállítás szintén a Néprajzi Múzeumban lesz látogatható.

A Budapest Design Week a főváros mellett Pécsett, Sopronban és Szombathelyen is szakmai programokkal, családi nappal, gyerek-workshopokkal, tárlatvezetésekkel, építészeti sétákkal és designvásárokkal várja a látogatókat.

A dizájn hét programjairól a rendezvény Facebook-oldalán is tájékozódhatsz.

(Forrás: közlemény, borítókép: a Hello Wood egyik kabinháza)

Ez is érdekelhet:

Felturbózta az Ikeahack kollekcióját a magyar dizájner

Az Ikeahack kollekcióval te magad fokozhatod a felhasználói élményt egy 3D nyomtató segítségével, a tervező, Miklósi Ádám pedig más brandek termékeire is kiterjesztené ezt a szemléletmódot.

A lakásodba viheted az ikonikus budapesti neonreklámokat

A nosztalgikus neonreklámok megmentéséhez is hozzájárulhatsz.

És ezt olvastad már?
Bemutatjuk a Közép-Floridai Egyetem egyik legszexibb hallgatóját