Budapest 150. szülinapja alkalmából a Budapest100 idén a 150 éves házakat ünnepli. Összesen 50 olyat nyitnak meg, amelyek többé-kevésbé eredeti formájukban maradtak meg – de ilyeneket szinte csak Pesten találunk, Budán elvétve, Óbudáról pedig szinte teljesen eltűntek ennek a korszaknak a hírmondói.

A Budapest100 közzétette az idén megnyitó és programmal készülő 50 ház listáját. A városegyesítés 150. évfordulóját közösségi művészeti projekttel is ünneplik, amelyre a pályázatokat április 16-i határidővel várják. A részletes, teljes programot április végén ismerhetjük meg.

Bartók Béla út 36-38. – Fotó: Schöff Gergely

Már nyilvános a Budapest100 május 13-14-i hétvégéjén megnyitó házak listája – pont 50 épület csatlakozik idén a programhoz.

A Budapest100 a Kortárs Építészeti Központ építészeti és kulturális fesztiválja, 2011-től hozza össze a lakóközösségeket és a városlakókat a nyitott házak hétvégéjén, minden évben. Idén a 150 éves épületeket szólította meg, az 1873-as városegyesítés évfordulójának alkalmából. A programban résztvevő házakon keresztül nemcsak az elmúlt másfél évszázad alatt itt lakók történeteit ismerhetjük meg, hanem a városegyesítés korának társadalmi, gazdasági és kulturális sokszínűségét is.

Bár a tematika mindhárom városrész – Pest, Buda és Óbuda – közös történetét felöleli, többé-kevésbé eredeti formájukban megmaradt 150 éves házakat történelmi okokból szinte csak Pesten találunk. Budán elvétve akad egy-egy korabeli épület, Óbudáról pedig szinte teljesen eltűntek ennek a korszaknak a hírmondói.

A tavalyi kibővített, négy napos eseménysorozat után idén is ugyanilyen gazdag lesz a program: közösségi művészeti alkotással kezdődik a három városrészben (május 11.), sétanappal folytatódik (május 12.), majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul (május 13-14.).

Ferenc tér 4. – Fotó: Gyulai Szilvia

A rendezvény első napjára a Budapest100 közösségi művészeti pályázatot is hirdet Városvariációk néven. A jelentkezés mindenki számára nyitott, és minden formailag megfelelő, határidő előtt benyújtott pályázat bekerül a programba. A szervezők három kategóriában várják a műveket: városi hangok rövid felvételeit, a város jellegzetes színeit bemutató fotókat és izgalmas történeteket. A beérkezett anyagokból felkért művészek bevonásával valósul meg Budapest születésnapi ajándéka egy összművészeti est keretében. A teljes felhívás és a jelentkezési űrlap ezen a linken található.

Batthyány u. 31. – Fotó: Schöff Gergely

A teljes, részletes program április utolsó hetére várható. A nyomtatott programfüzet elérhető lesz a Kortárs Építészeti Központban, az OSA Archívumban és más kijelölt helyeken, amelyekről a szervezők majd a Budapest100 honlapján és social media felületein tájékoztatnak.

(Forrás: KÉK, fejléckép: Rákóczi tér 4-5. – Fotó: Schöff Gergely)

Ez is érdekelhet:

Igazán büszkék lehetünk Budapest helyezésére ezen a toplistán

Erős mezőnyben állt helyt a magyar főváros.

Beszólt Budapestnek az amerikai influencer, de igaza van-e?

Mennyire drága 12 dollár a Siklóért? És tényleg romantikus azzal utazni vagy egyszerűen csak egy rövidebb út a Várba?

Így nézhetett ki „Budapest” a török hódoltság idején

Milyen volt a Kálvin tér Kálvin, és pláne a 4-es metró előtt, amikor még az Oszmán Birodalom szekerei jártak ott? És a Váci utca, amikor a törökök még nem gyrost árulni jöttek?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

További cikkeink a témában