„Házban laksz? Szereted a filmeket?” Akkor ott a helyed a Budapesti Építészeti Filmnapokon.

Március 7-10-ig a Toldi Mozi ad otthont a Budapesti Építészeti Filmnapoknak (BAFF). Ezúttal is a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezi a fesztivált, mely idén az emberi történetekre fókuszál, és az épületek, városok mögött álló kreatív, elhivatott szakembereket mutatja be, és a közel húsz film mellett számos kísérő programot is rendeznek.

A BAFF befogadta a kortárs építészetet meghatározó témákat is: a filmek az urbanisztika, a várospolitika, az ökológia, a közlekedés, a technológia, az aktivizmus, a társadalmi átalakulás kérdéseivel is foglalkoznak.

A fesztivál idén több mint egy tucat blokk keretében közel húsz, díjakkal már elismert és újonnan debütáló filmet mutat be, emellett a vetítéseket kísérve több rendezői előadást, és a témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseket tartanak. A BAFF idei mottója a People behind:

Ahogy egy épület vagy egy város születik, a mögöttük álló elhivatott szakemberek és kreatív elmék gyakran háttérben maradnak.

A fesztivál bepillantást enged az építészeti alkotómunka bonyolult rendszerébe, mindabba, ami az építészeket, urbanistákat, építőmunkásokat és aktivistákat kezdettől inspirálja. A mindenki számára látható végeredményen túl így az is előtűnik, hogy maga az alkotó is inspirációforrás.

Néplázítók, koncertterem, globális kihívások

Nem könnyű filmet kiemelni a felhozatalból, de említsük meg a Néplázítók: Frances Goldin és a harc Cooper Square-ért című nyitófilmet. A film Frances Goldin és szomszédainak történetét meséli el, akik 1959-ben felvették a kesztyűt, és kiálltak a New York-i nyomornegyedet felszámoló akció ellen, több évtizedes aktivizmusba bonyolódva azután. A film arra keresi a választ, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésre egy olyan játszmában, ahol a hatalom áll a másik oldalon; és mi a valódi tétje a városrehabilitációról szóló nyilvános párbeszédnek?

Lesz film Tokió az egyszemélyes otthonok lakóiról (When We Live Alone), egy épület (egy koncertterem) tipikus napjáról, amit a ház szemszögéből követhetjük nyomon (Fénnyel írt terek), illetve visszatérő téma lesz a design szerepe a globális kihívások kezelésében, és a nagyközönség bevonása építészeti, várostervezési ügyekbe.

A teljes programot itt találod, a Facebook-eseményt itt, jegyet pedig ezen a linken vehetsz.

(Nyitókép: a 27 Storyes – Alterlaa Forever c. film egyik jelenete)

Ez is érdekelhet:

Tíz lenyűgöző art deco épület a világ minden tájáról

A kedvenc art deco épületeink szerte a világból, de főleg az Egyesült Államokból.

London brutalista arcát mutatja meg a Barbican

Így szerettem meg Londont egyetlen nap alatt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés