A teljes kemoflázs-üzemmód ellenére – ilyen könnyen nem lehet eltéveszteni egy bejáratot – megtaláltuk az ország legautentikusabb, legőszintébb japán éttermét. Nincs mese, az Arigato a real thing.

A belvárosi japán hely tesz a trendekre, nem rendelkezik honlappal, vagy Facebook-profillal, és nagyon úgy tűnik, hogy a tulajdonosok az egyéb hirdetési formátumokban – szórólap, citylight, újsághirdetés – sem hisznek. (Reméljük, nem haragszanak meg, hogy írunk róluk.) A marketing iránti megvetésük (vagy szimpla érdektelenségük) az étterem utcafrontján is érezhető: ez a bejárat kis túlzással csak akkor lenne észrevehetetlenebb, ha kerékpárszaküzletnek álcázták volna. A szándékosan rejtőzködő üzemmód ne tévesszen meg senkit: az Arigato a legfontosabb pontokon kifogástalan teljesítményt nyújt.
Az étterem vezetése – egy japán házaspár, derül ki az egyik büszke, A4-es lapra kézzel írt manifesztumból - egyetlen egy területre koncentrálja energiáit, és az a konyha. Ha látványos helyre szeretnénk menni, ahol fontos a cirkusz, akkor sok opció közül választhatunk, (a Fuji valószínűleg mindent visz az ambient+kulinária kombinációban) de ha csak az autentikus japán ízvilág érdekel bennünket, akkor itt a helyünk!

Aki egy japán étteremtől letisztult formákat, szinte technokrata, gépies minimalizmust vár, az itt nem fogja magát otthon érezni. Az Arigato sokkal inkább olyan, mint egy klasszikus tokiói izakaja Budapestre hangszerelt verziója. Nem állítjuk, hogy olyan mintha Kiotóban, Kobéban vagy valami más városban lennénk, de az alatt a fél méter alatt, amíg az utcáról az üzletbe lépünk, ennél japánabb átalakulást sehol sem kaphatunk.A ma is ismert szusi valamikor az 1800-as évek első felében született meg Japánban egy Hanaya Yohei (1799–1858) nevű úr jóvoltából. Tulajdonképpen egy igazi fast food fogásról beszélhetünk, hiszen pillanatok alatt elkészült ételről van szó, amelyet gyorsan és akár fél kézzel is bel lehetett falni. Nyugaton először az 1870-es években írtak róla, de hat évtizednek kellett eltelnie, hogy fizikailag is megjelenjen az öreg kontinensen. 1953-ban Londonban Akihito herceg jóvoltából II. Erzsébet koronázási ünnepségén szolgáltak fel a klasszikus japán rizses finomságból.

Az étel gyorsan érkezik, holott tudomásunk szerint minden frissen készül. Ebben a korábban beszerzett információban nincs okunk kételkedni, ugyanis a kirendelt párolt zöldséges csirke (niku yasai itame, 1280 Ft) vagy a gyömbéres sertéshús (butasiyogayaki, 1880 Ft, köret nélkül) elképesztően ízletesek. 90 százalékban a jó alapanyag a siker kulcsa, halljuk sokszor mesterszakácsoktól, és a tétel beigazolódni látszik. Úgy tűnik, hogy nincsenek nagy technológiai faksznik, megbízható mesteremberek dolgoznak a gépházban, méghozzá a megfelelő minőségű anyagokkal a kezeik között.

A zöldségek és a hús kellemes egyveleget alkotnak, és a párolás ellenére sem veszítettek az ízek az intenzitásukból. Ugyanez igaz a gyömbéres húsra, ami bátran ajánlható orvosságként megfázás esetén. Közben hiyo yakkót, vagyis pácolt, hideg tofukockákat (980 Ft) is majszolunk, frissek, omlósak és – micsoda meglepetés – hidegek.

Kipróbáljuk a szusit is: egy lazacos nigirit (1 db 400 Ft) és egy magurót (tonhalas, 1 db 700 Ft) választunk, olyan szép darab mindkettő, hogy komoly izommunkát igényel megemelésük. Miközben evőpálcikával pakoljuk magunkba a falatkákat, a hely szelleme – genius loci! – kezd megelevenedni. Kiszúrjuk az A4-es lapot, amin a tulajok büszkén fejtik ki, hogy az Arigato vendéglő az nem egyenlő az Arigato sushi és wok bárral. A pulton egy Lucky Cat, vagyis integető macska. Japán mangaregények egy kartondobozban, darabja 250 Ft. A hangszórókból andalító J-Pop slágerek csordogálnak. A szomszéd asztalhoz három japán srác ül le, ami jó jel: a helyi nemzetiség jelenléte mindig megnyugtató látvány egy nemzetközi konyhát vivő étteremben, sőt, állítólag még Salgótarjánból is járnak ide japán business szamurájok az ottani Mitsuba gyárból. Egy másik asztalnál két japán figura laptopról a holland-németet bámulja. Az Arigato nem egy high class dizájn étterem, sőt, a vendéglő japán éttermektől szokatlan módon mégis olyan otthonosságot áraszt, hogy kedvünk lenne kirendelni pár korsó sört.

Teszteltük a csak hardcore japán fanoknak ajánlott, level 2 szintű fogást, a nattót (950 Ft), amit ez az étterem vett a honlapjára első alkalommal a budapesti japán helyek közül. Ez a bab alapú, vékonyra szelt norilapokkal és újhagyma karikákkal megspékelt, első ránézésre (majd kanalazásra is) nyálkás állagú cucc meglehetősen megosztó fogás, olyan, mint az angol marmite, vagy a mi kocsonyánk: a rabja leszel, vagy nem akarsz belőle soha többet. Az étlapon találunk még hamburgert – amit olvasmányaim szerint japánban hánbágának írnak – illetve egy bukkake sanuki udon nevű levest. Gondoltam, megkérdezem a kedves pincérnőt, de inkább utánanéztem a neten. A bukkake udon nem más, mint az udon nevű vastag tészta hideg húslevessel nyakon öntve.

Kipróbáltuk az edamamét, ami zöld szójababos nass, foggal kell kihúzni a héjból a szemeket, pontosan mintha tökmagot fogyasztatnánk. A calpis (550 Ft) egy fanyar, enyhén citrusos ízű joghurtszerű szirup, ami a japán italkultúra része, alkoholos formában calpis chuhai néven tolják. Eszméletlenül finom és megunhatatlan íz – legalábbis rajongói szerint, egy próbát mindenképpen megér.

Miközben nyilvánvalóvá vált, hogy a nattó és én nem kötünk hosszú barátságot, az is kiderült, hogy a szerény kulisszák ellenére (a Dreheres poháralátét a calpis alatt bárhol illúzióromboló lett volna) az Arigato a „házias” japán vonalat képviselve top class konyhát visz. Az igazán tökéletes az lenne, ha egy szinttel alacsonyabb árakkal dogozna, de nincsenek tündérmesék, a minőséget meg kell fizetni.

Arigato Japán Vendéglő

1066 Budapest, Ó utca 3.Kiszolgálás: 5

Ár-érték: 4

Vannak egyéb remek helyek is, amiket teszteltünk: disznótoros és vietnami gyöngyszemek, kurd gyrososmagyaros vendéglőmexikói tacqueria, artisztikus környezetben működő kávézó, és egzotikus hangulatú hummuszbár csak itt, csak most, csak nektek!

(Fotó: Tóth István)

És ezt olvastad már?
Készítünk egy amerikai szappanoperát, hogy Michelle szerepelhessen benne