Új, szétszerelhető, alacsony karbonlábnyomú kampuszt kap a CERN kutatóközpontja.

B777 néven épül kampusz a CERN kutatóközpont mellé. Bár az épület alapvetően egy high-tech labor kiszolgálására jön létre, a tervező Henning Larsen számára fontos volt a természettel való szoros kapcsolódás és alacsony környezeti terhelés biztosítása.

A francia-svájci határon lévő CERN Prevessin kampuszának új épülete az erdő és a park szélén áll majd, és a tudósok mellett tárt kapukkal várja majd a vendégeket is.

A kör formájú épület középpontjában szó szerint és szimbolikusan is a védett belső udvar áll, ami zökkenőmentes átmenetet képez erdő, park és épített környezet közt.

Irodák, laborok és műhelyek váltják egymást a nyitott faépületben, miközben a természettel való kapcsolat mindenütt jelen van.

A terv a CERN eredeti küldetésére – a tudósok összefogására a kollektív tudás érdekében – is utal. 1954-ben 12 európai ország alapította meg a részecskefizika azóta is egyik legfontosabb kutatási létesítményét. Ma is élvonalbeli kutatási eszközök találhatók a CERN-ben, elég csak a nagy teljesítményű részecskegyorsítóra, a Nagy Hadronütköztetőre (LHC) gondolni.

High-tech ide, részecskefizika oda, a dán építészeket a szomszédos alpesi falvak védett terei is inspirálták.

Nyilván nem véletlenül tervezték zártra a hideg hegyvidéki falvakat: ezek a központi udvarok meghosszabbították a szabadtéri szezont, ahogy azt a B777 is teszi majd. Ugyanakkor a kampusz nyitott és átjárható lesz, hogy valódi közösségi térré válhasson.

A belső kör irodáiból rálátni a természetre, az udvar az étkező előtere is lesz saját konyhakerttel, de általában is a beltéri tevékenységek – laborok, irodák – kiterjesztésének szánják az udvart.

Természet természetesen kint is van: lassításra ösztönző sétautakat terveztek, ahol kapcsolódni lehet a Jura-hegység inspirálta vadfüves szigetekkel, továbbá kerékpárutakat, –parkolókat és töltőállomásokat is kialakítanak majd.

Külön ügyeltek mind a beépített, mind az üzemeltetési karbonlábnyom csökkentésére, és végeztek életciklus-elemzést az épület környezetre gyakorolt hatásáról. A szerkezeti elemek egyszerű, szétszerelhető mechanikus csatlakozásokkal kapcsolódnak, azaz szétszerelhetőek és újra összerakhatóak.

„Egy dinamikus munkaterületet hozzuk létre a természet szívében, ahol szárba szökkenhet a jóllét, az együttműködés és a tudás – magyarázta Søren Øllgaard, a Henning Larsen partner és tervezési igazgatója. – A kör alakú épületszervezés szimbolikus is oldja a kutatópark korábbi merev, szögletes struktúráját.”

B777 kutatói kampusz, irodák, étterem

Helyszín: Prévessin-Moëns, Franciaország
Alapterület: 1200 m²
Megrendelő: CERN
Várható átadás: 2027
Építészet, tájépítészet: Henning Larsen (helyi partner: Brière Architectes)
Látványtervek: Vivid Vision

Ez is érdekelhet:

Lementem száz méter mélyre a föld alá, és öt méterre álltam a Nagy Hadronütköztetőtől

A CERN, benne a Nagy Hadronütköztető, annyira része a popkultúrának, hogy még turistacélpontnak is érdekes. És nem csak az Agymenők miatt.

Unod a hüvelygomba-, mobilelőfizetés- és autóreklámokat? Olvasgasd a CERN magazinját, olyan reklámokat látsz, hogy a füled kettéáll!

Amilyen exkluzív (értsd: alig érti valaki) a CERN magazinjának, a CERN Couriernak a tartalma, legalább olyan exkluzívak az újság hirdetései is!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vadvirágmezőkkel kell kiszolgálni a beporzókat, hogy segítsenek biztosítani az élelmünket

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés