De úgy is kérdezhetnénk, hogy a chia magot ismered?

A chia magot csak szuperételként emlegetik, a kifejezés pedig nem véletlen, állítólag ez a világ legegészségesebb étele.

Na, de mi az a chia?

Azték vagy spanyol zsályakánt ismert chia Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos mentafélék családjába tartozó zöld, bokros növény, aminek a legértékesebb része az apró, barna, fekete, szürke és fehér színű magjai.

És miért is szuperétel?

Mert kábé minden megtalálható benne, ami az egészséges szervezet működéséhez kell:

Magas a mikrotápanyag-tartalma (fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket), vagyis hatékonyan képes feltölteni a vitaminraktárainkat, magyarul erősíti az immunrendszerünket.

Rostban gazadag, ráadásul a benne található rostok erősen megtámogatják az emésztést és az anyagcserét, plusz megelőzik a vércukorszint megugrását, valamint csökkentik a rossz (LDL-) koleszterin és növelik a jó (HDL-) koleszterint szintjét.

Omega 3-zsírsavakban is bővelkedik, ami nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Például ez járul hozzá az idegrendszer megfelelő működéséhez, illetve a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.

Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, ami az izom megfelelő működéséhez és az izomépítéshez elengedhetetlen. Sportolóknak és sportoláshoz erősen ajánlott.

Azt kérdezed, hogyan lehet elkészíteni?

A chia magnak dióra emlékezettő íze van, vagyis egész sok ételhez hozzácsaphatod. Belekeverheted joghurtba, kefirbe, teheted salátára, sűrítheted a levesed, de süteménybe és kenyérbe is belesütheted.

De a legjobb benne, hogy már az is elég, ha vízbe teszed: megduzzad és amint zselés állagúvá válik, már kanalazhatod is befele. Vagyis ez annyira nagy konyhai titkos képességet nem is igényel.

(Forrás: chiamag.com)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Katja szereti az állatokat, magára is varratott néhányat

Trükkök, ha beütne a kajakóma a karácsonyi zabálástól

Clarissa kedvéért még 23-án is hajlandók vagyunk sorban állni

További cikkeink a témában