De úgy is kérdezhetnénk, hogy a chia magot ismered?
A chia magot csak szuperételként emlegetik, a kifejezés pedig nem véletlen, állítólag ez a világ legegészségesebb étele.
Na, de mi az a chia?
Azték vagy spanyol zsályakánt ismert chia Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos mentafélék családjába tartozó zöld, bokros növény, aminek a legértékesebb része az apró, barna, fekete, szürke és fehér színű magjai.
És miért is szuperétel?
Mert kábé minden megtalálható benne, ami az egészséges szervezet működéséhez kell:
Magas a mikrotápanyag-tartalma (fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket), vagyis hatékonyan képes feltölteni a vitaminraktárainkat, magyarul erősíti az immunrendszerünket.
Rostban gazadag, ráadásul a benne található rostok erősen megtámogatják az emésztést és az anyagcserét, plusz megelőzik a vércukorszint megugrását, valamint csökkentik a rossz (LDL-) koleszterin és növelik a jó (HDL-) koleszterint szintjét.
Omega 3-zsírsavakban is bővelkedik, ami nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Például ez járul hozzá az idegrendszer megfelelő működéséhez, illetve a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.
Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, ami az izom megfelelő működéséhez és az izomépítéshez elengedhetetlen. Sportolóknak és sportoláshoz erősen ajánlott.
Azt kérdezed, hogyan lehet elkészíteni?
A chia magnak dióra emlékezettő íze van, vagyis egész sok ételhez hozzácsaphatod. Belekeverheted joghurtba, kefirbe, teheted salátára, sűrítheted a levesed, de süteménybe és kenyérbe is belesütheted.
De a legjobb benne, hogy már az is elég, ha vízbe teszed: megduzzad és amint zselés állagúvá válik, már kanalazhatod is befele. Vagyis ez annyira nagy konyhai titkos képességet nem is igényel.
(Forrás: chiamag.com)