A kerti sütögetésre buzdító, grilltanácsadós kommandónk ismét nyeregbe szállt, ám ezúttal sörös ételeket ajánl.
Ropog a faszén, száll a pernye, rotyog a sörben pácolt marhahús, a visszatérésünk örömteli és diadalmas. Ezúttal a Player-főhadiszállás csodás panorámájú teraszán fogtunk bele a grillezésre, és ehhez egy olyan kisüzemi sörfőzde, a Horizont termékeit használtuk ízesítésnek, amely az egyik úttörője a hazai prémium sört gyártó főzdéknek.
Miért más a Horizont sör?
- Élményt ad: olyan ízeket alkottak, melyek mindig tartogatnak meglepetést. Minden főzet egy újabb kaland, egy újabb felfedezés.
- A kompromisszummentes minőség: a nagyiparban használt pótanyagok helyett a legmagasabb minőségű nemzetközi alapanyagokkal dolgoznak, legyen az tradicionális német és belga maláta, vagy a legfrissebb amerikai és új-zélandi komlók.
- Mindig megújul: folyamatosan keresik az innováció lehetőségét és kiemelten azokat az eljárásokat, mellyel valami új, izgalmas sört tudnak készíteni.
- Minden sörnek megvan a helye: a legmagasabb szintű gasztronómiában is kiemelkedő étel-ital párosításokat alkottak már söreikkel, de a legjobb baráti sörözésekhez is megtalálja a megfelelő főzetet.
- Jelenleg minden hazai Michelin-csillagos étterem kínálja a söreiket.
Hogy mi a különbség a grillezés és a barbecue között, na meg, hogy mivel fűtsük meg a céleszközünket, arról korábban már minden elmondtunk. Sőt, a grillezés alapjait cakompakk átvettük.
A vasedényben készülő chili con carnéval mélyre hasítunk a sörös világba, ugyanis az egyik legkarakteresebb sörrel, a Morning Joe-val húzzuk fel a pikáns egytálételünket. A sör persze nemcsak karaktert és plusz ízt ad a húskeveréknek, hanem az alkoholtartalma miatt puhítja is azt, amit persze később kiforralunk belőle, hogy végül csak az aromák jöjjenek vissza belőle.
A recept
Apróra vágott hagyma, némi fokhagyma és paprika az alap, amit pár kanál olajon üvegesre futtatunk, majd jöhet rá a szintén felkockázott füstös chipotle paprika. Ezen a ponton ízlés szerint beleejthetünk egy leveszselét is, ami valóban jobb ízt tud neki adni, de ha Rácz Jenő megy vacsorára, akkor erről mélyen hallgassunk.
Ha már kellőképpen szottyos, mehet rá a hús, aminek jól odapirítunk, ilyenkor pörögjön maxon a faszénkészlet. Ha minden irányból kifehéredett vagy épp itt-ott aranybarna lett a hús,
jöhet rá a 6%-os Morning Joe, amely egy igazán karakteres stout kávé- és kakaóbabbal. Az egyedi pörkölésű etióp kávétól markáns és ébresztő, a hozzáadott rengeteg zabpehelytől pedig krémes és selymes,
tudtuk meg a Horizonttól, na meg tapasztaltuk is.
A söritalunk kellő szaftosságot ad, és amint kirottyantjuk belőle a szeszt, felhúzzuk a paradicsomsűrítménnyel és passatával. Itt már egész jól nézünk ki, úgyhogy mehet fel a vasedény teteje, és nekünk nincs más dolgunk, mint időnként ellenőrizni a folyadékszintet, alkalmanként utántölteni, ha kell, nehogy odaégjen a húsos ragunk. Na és ugyanígy járjunk el a tűzzel is, lehetőleg tartsunk ugyanolyan szinten.
Közepes lángon 1-2 órán át pároljuk a hús, majd féltávon mehet rá a jó minőségű bab (mi feketével dolgoztunk) és kukorica, amelynek a konzervváltozata is tökéletes.
Ha minden puha és összeértek az ízek, akkor más már nincs hátra, mint egy kis tejföllel és – ízlés szerint – sajttal megpakoljuk, nachos készítünk mellé és ehetünk is. Hiba lenne nem ciccenteni mellé pár sört is, ha már úgyis ott van a hűtőnkben.
A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Horizont Brewing.
(Fotó: Rétsági Oszkár, videó: Bodor Tamás)