Melyik a finomabb? Melyik a jobb minőségű? Mi egyáltalán a különbség? Azt kérdeztük meg, aki a legjobban ért hozzá: a sörmestert. Gondoltad volna, hogy a mosogatógép tönkreteheti a sörözés élményét?

Ne egyszavas válaszra számíts, nincs olyan, hogy a csapolt vagy az üveges jobb. Már csak azért sem, mert ugyanúgy készülnek. A főzőházban egy nap alatt megfőzik, utána erjesztik (típustól függően ez lehet 28 nap vagy sokkal több is), utána fél-egy nap alatt leszűrik – kivéve persze a szűretlen söröket, amilyen a Soproni Óvatos Duhaj IPA is.

A szűrés után a sör még egy-másfél napot tölt a nyomótartályban, aztán jön a csomagolás, ami lehet palack, doboz vagy hordó, a lényeg, hogy ugyanaz a sör kerül bele.

Ettől még nem ugyanolyan fogyasztani

– mondja szakértőnk, Lehmajer Viktor, a Soproni sörmestere. Neki egyébként a csapolt a kedvence.

De akkor mitől lesz jó egy üveges sör, és mitől egy csapolt?

Egyrészt jó, ha minél előbb elfogyasztjuk a vásárlás után, csak nem mindegy, hogyan. Fontos a szervírozás, a hőmérséklet, hiszen a sörre jellemző aroma, íz az ajánlott hőmérsékleten jön elő a palackos és a csapolt sörnél is. Amire viszont talán nem gondolnál: a pohárnál sem csak az a szempont, hogy tiszta legyen, nagyon fontos a forma is.

Ugyanaz a sör teljesen másként viselkedik különböző alakú poharakból, nem véletlen, hogy más poharat ajánlunk a Heinekenhez vagy a Mort Subite-hez

– figyelmeztet a sörmester, egyszer tényleg kitöltjük többféle pohárba ugyanazt, hogy kipróbáljuk. Míg a csapoltnál evidens, hogy pohárból isszuk, az üvegesnél vagy dobozosnál nem, de Viktor szerint itt sem érdemes megspórolni azt az egy mozdulatot.

Még néhány érdekesség a profitól:

A poharakat, melyekbe a sört csapoljuk, nem tanácsos mosogatógépben mosni, mert magas hőfokon a pohár belsejében lévő hajszálrepedések kitágulnak, és magukba zárják a zsírt. Ez nem csak gusztustalanul hangzik, de a sör habját is tönkreteszi.

Ha pedig hab: bizonyos söröknél – mint például a Heineken – kiemelten fontos a hab leszedése vizes késsel, mert tartóssá teszi a habot azzal, hogy kis vízréteget képez rajta.

Mi azért természetesen csapról isszuk legszívesebben, gondolkozunk is rajta, hogy állandó jelleggel beüzemelünk egy pultot a szerkesztőségbe, hogy jól induljon  a hét, addig viszont abban már megoszlanak a vélemények házon belül, hogy dobozos vagy üveges, ezért van mindkettő a hűtőben!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában