Brit kutatók ezúttal azt derítették ki, hogy a túl sok cukrozott üdítőital, sütemény és más édesség fogyasztása növeli a depresszió kockázatát a férfiaknál – a csavar ugyanakkor nem ez a történetben.
A University College London (UCL) kutatói az étrend részeként elfogyasztott cukor és a mentális egészség problémái közötti összefüggést kutatták ötezer férfi és kétezer nő körében.
Azok a férfiak, akik napi több mint 67 gramm cukrot fogyasztottak, 23 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek mentális rendellenességben, mint azok, akik beérték kevesebb mint 39,5 gramm cukorral.
A kutatók azt is megvizsgálták, vajon a férfiak azért fogyasztottak-e több édes ételt, mert depressziósok voltak, ám ilyen összefüggést nem találtak.
„A cukor nagymértékű fogyasztása többféleképpen hat az egészségre, de tanulmányunk kimutatta, hogy összefüggés lehet a cukorfogyasztás és a lelkiállapot rendellenességei között, különösen a férfiaknál”
– említette Anita Knüppel, a UCL kutatója. A tudósok ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a cukorbevitel és a lelkiállapot rendellenességei között a nők esetében, és nem igazán tudják, hogy ennek mi lehet az oka.
Knüppel szerint további kutatásokra van szükség, hogy nagyobb mintán tesztelhessék a cukor és a depresszió közötti kapcsolatot, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy vélhetően nem nyúltak mellé, ugyanis a Scientific Report című folyóiratban közzétett tanulmány nem az első, amely utal erre az összefüggésre – már legkevesebb három korábbi kutatás során is hasonló következtetésre jutottak más tudósok.
És ha már a férfiak egészségénél tartunk: