32 milliárd doboz kóla cukortartalmának felel meg, ami odalent van.

Egy új tanulmány szerint az óceán mélyén hatalmas cukortartalékok vannak, melyek létezéséről eddig nem tudtunk. Az óceán fenekén található tengerifűágyak hullámzó levelei alatt található a rengeteg cukor, aminek a komoly következményei vannak a szén-dioxid tárolására és az éghajlatváltozásra – írta a Sciencealert.

A tengerfenéken lévő cukor koncentrációja nyolcvan százalékkal magasabb, mint általában, és a fűágyak gyökérzete által érintett talajba, a rizoszférába kerül. A kutatók 1,3 millió tonnára becslik a tengerfenéken lévő szacharóz mennyiségét – ez 32 milliárd doboz Coca-Cola cukortartalmának felel meg.

„A tengerifű a fotoszintézis során cukrot termel – mondja Nicole Dubilier tengeri mikrobiológus, a német Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet munkatársa. – Átlagos fényviszonyok mellett ezek a növények az általuk termelt cukor nagy részét saját anyagcseréjükhöz és növekedésükhöz használják fel.

Ám erős fényviszonyok mellett – például délben vagy nyáron – a növények több cukrot termelnek, mint amennyit felhasználni vagy tárolni képesek, ekkor engedik ki a felesleges cukrot a rizoszférájukba.”

Ami meglepő, hogy ezt a felesleges cukrot nem fogyasztják el a környezet mikroorganizmusai, mivel a – úgy tűnik – a tengerifű fenolvegyületeket bocsát ki, akár sok más növény. Ezek a kávéban, borban, sok gyümölcsben megtalálható vegyületek gátolják a legtöbb mikroorganizmus anyagcseréjét.

A kutatók egy valós tengerifűágyon, tömegspektrometriás technikával tesztelték a hipotézisüket, és arra jutottak, hogy valóban ez történik.

A tengerifű a bolygó egyik legfontosabb karbonelnyelője: egységnyi tengerifűágy kétszer annyi szén-dioxidot képes elnyelni, mint egy erdő, és 35-ször olyan gyorsan. A tanulmány szerzői szerint a tudósok a szén-dioxid-lekötési veszteség kiszámításakor most már nemcsak magával a tengerifűvel, de a szacharózlerakódásokkal is számolhatnak.

A tengerifű az emberi tevékenység és a romló vízminőség miatt a legveszélyeztetettebb élőlények közé tartozik. Ez a tanulmány egyformán ösztönöz a tengeri ökoszisztéma alaposabb megismerésére és fokozottabb óvására.

(Forrás: Sciencealert, a teljes kutatást megtalálod a Nature Eco­logy & Evol­u­tion oldalán, fotók: Benjamin L. Jones, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Sokan állnak közel a cukorbetegséghez, de kevesen tudnak róla – Horizont Podcast

Somogyi Sára dietetikus hallgatóval készítettünk interjút napjaink egyik leggyakoribb és legveszélyesebb állapotáról, az inzulinrezisztenciáról, amely a cukorbetegség előszobája.

Túlvilági szoborpark a tenger mélyén

A tenger fenekére süllyesztett misztikus márványszobrok mentették meg a vízi élővilágot a toszkán partoknál.

Azt hitték, eljött az apokalipszis, miután vérvörössé változott az égbolt egy kínai város felett

Nem a Nap, és nem is geomágneses tevékenység áll a furcsa jelenség hátterében.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában