Valóságos üvegszobrot terveztek az egyik legnagyobb tradicionális skót whiskyhez.

Rendhagyó együttműködést kötött a nagy múltú, 1841-ben alapított Dalmore skót whiskygyártó a V&A Dundee skót dizájnmúzeummal. A Dalmore Luminary Series második kiadásában a The Rare nevű Highland Single Maltot bocsátják árverésre – de előbb még egy különleges csomagolást terveztek hozzá.

A single malt egy adott lepárlóüzemben készül, kizárólag malátázott árpából – a Dalmore esetében a szokásos hattyúnyaktól eltérő lepárlókat használnak –, állítólag ez az egyik legrégebb óta működő lepárló az országban. Nem mellesleg a lepárló egy első osztályú árpaföld szomszédságában épült, és a Loch Morie tó kristálytiszta vizét használják.

Ennek az értékes italnak tervezett szoborszerű üvegcsomagolást Melodie Leung, a Zaha Hadid Architects egyik vezető építésze.

A limitált példányszámú sorozatot idén májusban árverezik majd el a Sotheby'snél, és a teljes bevételt felajánlják a V&A Dundee-nak. A borostyánszínű üvegszobor mellett terveztek egy reprezentatív gyűjtői tokot, ezekbe kerül majd a két új, kivételesen ritka Highland Single Malt whisky.

A Dalmore skóciai üzeme
A V&A dizájnmúzeum – ami nem Zaha Hadidék terveztek, hanem Kengo Kuma

A Dalmore Luminary – The Rare – 2024 teljes bevétele a skót dizájnmúzeumhoz kerül, míg a Dalmore Luminary – The Collectible – 2024 áprilisától lesz kapható világszerte a vezető luxus- és szakkereskedőknél.

Leung az üvegcsomagolást Gregg Glass-szal, a The Dalmore whiskykészítő mesterével és Richard Paterson lepárlómesterrel közösen tervezte. Az együttműködés azt ígéri, hogy íz és forma kölcsönhatása mind a whisky-, mind a dizájnrajongóknak örömet szerez.

(Forrás, fotók: The Dalmore)

Ez is érdekelhet:

Megdőlt a világ legdrágább whiskyjének a rekordja

Egy 1926-os Macallan lett ismét a befutó.

„Sokszor nem érzem úgy, hogy dolgoznék” – Ilyen egy whiskynagykövet élete

Emma McHarrie-vel, a füstös whiskyjeiről ismert skót Kilchoman nagykövetével beszélgettünk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában