Egy szombathelyi és egy pilisszentiváni cukrászda édessége nyert a protokoll desszertpályázaton. A szilva a másik kategóriában is meghatározó, így azt kinevezzük a győztes desszertgyümölcsnek.
Két kategóriában írta ki a Magyar Cukrász Ipartestület a protokoll desszertpályázatot:
- tányérdesszert kategóriában a szombathelyi Mészáros Cukrászda Casino nevű kapta az aranyérmet és a Széchenyi címet
- protokolldesszert kategóriában a pilisszentiváni Richness Bonbons & Cakes cukrászda alkotása kapta szintén a fentieket.
Varga Ádám Casino nevű aranyérmes tányérdesszertjének „díszítése és színvilága megidézi a kaszinók színességét, bohémságát”:
A desszertbe Széchenyi István kedvelt alapanyagai kerültek: csokoládé, kávé, szilva és gyógynövénylikőr.
A protokolldesszert kategória győztese a rozmaringos szatmári szilvás bonbon lett, Dienes Andrea cukrászmester alkotása. Mindkét kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hozzájárulásával és támogatásával használhatja a Széchenyi nevet.
A 27 pályázó desszertjeiben megjelentek hungarikumok, olyan alapanyagok, mint a rozmaring, a kamilla, az akácvirág, a Tokaji Aszú, az Egri Bikavér, a füstölt fűszerpaprika vagy a homoki szarvasgomba. A gyümölcsök közül idén a fürtös meggyé, a szatmári szilváé és a sárgabaracké volt a főszerep.
A desszertpályázat célja a magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokollalkalmak során kínálható, egyedi tányér- és protokollajándékként csomagolható desszert létrehozása volt. Alapvetően magyar alapanyagokból álló cukrászati alkotásokat vártak, de a kiírók javasolták Széchenyi István kedvelt alapanyagainak felhasználását is.
(Forrás: MTI, borítókép: facebook.com/meszaroscukraszda)
Ez is érdekelhet: