Nem kell rosszra gondolni, koktélversenyen jártunk.

Október 25-én, egy hétfői napon az Andrássy úton ízek, illatok és aromák elevenedtek meg a Diplomático & Co. Artisans of Taste Hungary koktélverseny döntőjén. A helyszín az Alice Hotel volt, ami bár kívülről tökéletesen illeszkedik az Andrássy út hangulatához, belül viszont picit eltér tőle. Az Alice elegáns és modern egyszerre, de a pasztellszíneivel és a könnyed berendezéssel mégis van benne valami játékosság.

Ez a könnyedség volt jellemző magára a versenyre, a nézőkre, meg úgy általában az egész rendezvényre.

De kezdjük azzal, mi a Diplomático. Ez a rum talán a világ egyik legismertebb és legkedveltebb márkája, Venezuelában készül a Terepaima Nemzeti Park kellős közepén, az Unidas lepárlóban.

Ez a maszkulin rum egy aranyérmes bájital Dél-Amerikából

Egy érzéki, díjnyertes pia a lenyűgöző szépségű Terepaima Nemzeti Park kellős közepéről.

A gyár érdekessége, hogy itt készítik Dél-Amerika legváltozatosabb rumjait, de a lepárló azon ritka üzemek közé tartozik, amely képes rum mellett whiskyt, brandyt vagy akár gint is gyártani.

A márka rendszeresen megrendezi a Diplomático & Co. versenysorozatot, ami kimondottan bartendereknek szól. Az idei verseny három téma köré összpontosult: ezek voltak a házi készítésű alapanyagok, a fenntartható megoldások és a helyi termelők támogatása.

A koktélversenyre olyan bartenderek jelentkezhettek, akik részt vettek a hat magyarországi Diplomático & Co. Masterclass egyikén. A megmérettetésre olyan saját készítésű koktélokkal lehetett benevezni, amiknek fő alapanyaga a Diplomático rum volt. A jelentkezők közül végül kilenc bartender kvalifikált a döntőre.

Maga a verseny az Alice bárpultjánál zajlott. Minden bartendernek tíz perce volt arra, hogy elkészítse a koktélját, ám ez nem csöndes munkával telt. A versenyzőknek ennyi idő alatt nemcsak el kellett készíteniük az italokat, hanem prezentálni is kellett azokat. Ez azt jelenti, hogy jellemezni kellett az alapanyagokat, valóságos sztorikat kellett gyártani, magyarán a koktél elkészítése mellett szórakoztatni is kellett a zsűritagokat.

A zsűri Rácz Jenőből, Michelin-csillagos séfből, Szatmári Katalinból, a WhiskyNet alapító-tulajdonosából, Javier Vicuñából, a Diplomático márkanagykövetéből és Schök Norbertből, a márka kelet-európai nagykövetéből állt.

A versenyzők az említett tíz percet többnyire változatos módon töltötték meg. Voltak, akik lényegében végig beszélgettek a zsűrivel munka közben, de voltak olyanok is, akik csak csöndesen tették a dolgukat.

A győztes

Szabó Zoltán, Rumour bartendere végül a Convergencia nevű koktéljával vitte el a fődíjat, ami nem más volt, mint egy venezuelai út a Diplomático lepárlójába, illetve a győztes koktél bekerül majd a „2021 Diplomático Zero Waste Cocktail Book” nevű nemzetközi kiadványba is.

Ez is érdekelhet:

Ezek a lakberendezési trendek veszik át az uralmat 2022-ben

Érdekes irányzatok törnek utat maguknak.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában