Egy estére elfoglaltuk a Múzsa bárt, és megnéztük, hogyan keveri a koktélokat a hazai koktélkeverő elit.

Hangulatos és elegáns helyszínen, a Gresham palota oldalában lévő Múzsa bárban rendezték meg a Diplomático & Co. „Artisans of Taste 2022” koktélversenyének döntőjét október elején.

Kívülállóként csöppentem bele hirtelen ebbe a világba, és részben mert remekül elmerültem a Múzsa bár részleteiben, részben mert (eleinte) nem ismertem az égvilágon senkit, tényleg én voltam az ufó a skanzenban. Vagy egy dél-amerikai focista, aki 12 órás repülőút után a Real Madrid kezdőjében találja magát – szóval üresben mozogtam a pályán, na.

De ez az egész egy pillanat alatt megváltozott. Például ahogy feltérképeztem a koktélverseny furcsa szertartásosságát:

a zsűri körbeüli a bárpultot, a versenyző magyaráz nekik, viccelődik, felvillant ezt-azt a tudásából, közben persze koktélt kever, ami itt nem egy mezei mojitót jelent, sokkal inkább folyadék-költeményeket.
Keverődik a koktél
Kever a későbbi győztes, Sós Richárd

A befogadó dolgát nehezíti, hogy a pultot beszélgetésekhez tervezték, vagyis az ott elhangzottakból alig jut valami kifelé. Könnyebbség ellenben, hogy két versenyző produkciója között rövid szünetet tartanak, amikor megkóstolhatjuk magát a koktélt, illetve a bár más területein egyéb italokat is.

Bártenderek, italok, zsűri

A bártenderek és italaik:

  • Bús Attila, Bar of Legends, Győr – King of Quinces (Canaima, Quince rakija, quince almalé, citrom szuperdzsúz, almaecet)
  • Csaba Alex, Spago – Poiton of the Sage (Diplomático Exclusiva, feketeribizli lekvár, feketeribizli szóda, házi-készítésű szuperdzsúz, zsálya)
  • Cserepes Erik, Mokka Drink Bar, Debrecen – Old but Gold (Diplomático Exclusiva, cold brew kávé, étcsokoládés mézvíz, meggyes-csokoládés hab)
  • Kolozs Attila, Múzsa Bár – Canaimatico (Canaima, Diplomático Planas, körtés mézvíz, fermentált körtés szóda)
  • Kormos Richárd, Seven Cocktail Bár – Tokazonas (Canaima, Tokaji cordial mikro-zöldborsóval, ecetes Stout redukció, kávés-kakaós tinktúra)
  • Sós Richárd, LEO Rooftop – Aether (Canaima, Wabi-Sabi cordial, Tokaji Aszú méhviasz wash-al, kakaó-abszint spray)

A zsűri:

  • Javier García Vicuña, a Diplomático rum képviselője,
  • Szabó Zoltán, a Rumour bármenedzsere, a Diplomático & Co. „Artisans of Taste 2021” verseny győztese
  • Schök Norbert, a Diplomático rum magyar márkanagykövete

A hangulat tehát oldódik, a bemutatókból hamar lejön, hogy itt a show is fontos, a személyiség, a koncepció, a szaktudás, nem kizárólag maga az ital. A későbbi győztes Sós Richárd Aetherjében például nincs jég: azt előfőzött, majd visszafagyasztott cékla pótolja, a kompozíciója pedig a négy őselemre utaló négy különböző csészében lesz teljes.

Sós Richárd kompozíciója

A koktélversenynek három alappillérre van: a kézművesség, vagyis saját készítésű alapanyagok használata, a „dolgozz fel, módosíts, termelj” szellemében, a fenntarthatóság, azaz minél kevesebb hulladék keletkezzen, és amit lehet, hasznosítsanak újra, valamint a helyi közösség, tehát a helyi termelők előnyben részesítése.

Ezekről már a szervezők mesélnek nekem, akik bemutatnak néhány embernek, és onnantól az egész este nagyon laza, baráti hangulatban telik. Pedig a szabályok szigorúak: a döntősöknek korábban részt kellett venniük legalább egy Diplomático & Co. előadáson, és az ital elkészítéséhez csak Diplomático rumot és házi készítésű hozzávalókat használhatnak.

Ez utóbbinál álljunk meg picit: itt a versenyzők által elkészített összetevőkről van szó; nem kell nulláról indulni, de a felhasználás előtt legalább valahogy át kell alakítani. Példa: ha vermutot használna a koktéljához, nem kell a semmiből készítenie, de legalább töltsön hozzá új összetevőt, vagy valami más technikával változtassa meg a boltban kapható terméket.

A felhasznált összetevők számában és típusában nincs korlátozás, viszont a koktélnak megismételhetőnek kell lennie.

Ezen kívül az alapkoncepció nem változtatható, de finomhangolható, mondjuk a döntő előtt. A pontszám a zsűritagok pontjainak átlaga, döntetlennél a bírók választják ki a győztest.

A fődíjas Sós Richárd Venezuelai utat nyert a Diplomático lepárló üzemébe

A pontozás

Azt már tudjuk, hogy nemcsak a maga koktél számít, de az értékelés szempontjairól kaptunk egy profi leírást is a Diplomáticótól. Szóval

lehet, hogy nemcsak a koktél számít, de az számít a legjobban: 50 százalékkal súlyozzák.

Itt a házilag elkészített alapanyagok minőségét és komplexitását, a végső ital ízét és egyensúlyát veszik figyelembe, meg azt is, hogy mennyire emeli ki a Diplomático rum profilját.

A másik ötven százalék a fenntarthatóságból, a helyi közösség támogatásából és – némiképp meglepő módon – a közösségi médiából áll, 20-20-10 arányban. Fenntarthatóság terén az előállítással kapcsolatos minden részletet néznek, például az összetevőket, az alkalmazott technikákat, a díszítést, a tálalást; a helyi termelőktől és kézművesektől származó alapanyagok és termékek felhasználása viszonylag egyértelmű; végül a közösségi média tíz százaléka nem a like-ok számát jelenti, hanem a megosztott tartalom minőségét.

Hát ebből jött össze a favoritnak számító Sós Richárd győzelme, és a velejáró venezuelai utazás a Diplomático helyi lepárló üzemébe.

Mindez bőven ad beszédtémát, de érdekes figyelni a versenyzők egymás közti kommunikációját, a zsűritagok reakcióit, a sajátos világ működését. Közben asztaloknál bármiről folyhat a szó, folyik is, a Múzsa bár mesteri ázsiai (közelebbről japán) fogásokkal tesz ki magáért, mi pedig, a rögtönzött zsűri, kiváló pontszámokat osztunk rá, különösebb szempontrendszer nélkül, pusztán az íz, textúra, különlegesség alapján.

Ez is érdekelhet:

„Mindenkire vár valahol egy rum, ami a kedvence lehet”

Az alkoholfogyasztásnak itthon van kultúrája, de leginkább a mennyiség miatt, ezért fontosnak tartjuk ezt másik irányba terelni: a mértékletes és minőségi italozás felé.

Amit mi menő whiskynek gondolunk, az csak a belépőszint

Fejlődésben van a whiskykultúra Magyarországon, de még így is eléggé gyerekcipőben jár, és hogy ez változzon, szakértőkkel beszélgettünk a híres párlatról.

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Ünnepi útmutató férfiaknak, akik olyan ajándékot akarnak adni, ami valóban megérinti a szívet

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

A Player kérdése: Te szoktál magadnak ajándékot venni karácsonykor?
35% Igen, persze, szerintem teljesen normális.
65% Nekem ez fura, nem, nem szoktam.
Öt pikáns ajándékötlet a barátnődnek, ha idén kicsit felforrósítanád a karácsonyt
Hirdetés