Dizájnparádét rendeztek a Haris Parkban.

Többek között az év magyar dizájntermékét, az év enteriőrjét és az év márkáját díjazták az ELLE Decoration International Design Awards (EDIDA) Hungary-n csütörtök este. A nívós szakmai elismerést nemzetközi szinten is a dizájn Oscar díjának tartják, amelyet idén először Magyarországon is átadtak, méghozzá a hazai kreatívipar meghatározó szereplői, és több híresség jelenlétében.

Az EDIDA nemzetközi díjának története 2003-ig nyúlik vissza, a hazai ELLE Decoration viszont most először adta át, hat különböző kategóriában. Az EDIDA szakmai stábja minden kategóriában öt-öt jelöltet állított fel, a nyerteseket viszont a nagyközönség szavazhatta meg.

A hazai belsőépítészet és dizájn kiválóságain kívül számos híresség is megjelent az elegáns esten: Labrosse Dani és Klement Csaba grafikus, Zséda, Schell Judit színésznő, Kertész Attila festőművész, Tombor Zoltán fotóművész, valamint a divat- és képzőművészeti szcéna számos jeles képviselője.

Az egész est inkább egy oldott hangulatú, kötetlen parti volt: a jelöltek bemutatása és a díjátadó tempósan lepörgött, azzal együtt, hogy mind a 30 szereplőre jutott kis idő, illetve a győztesekre még egy kicsi. Aztán a „hivatalos” rész után szabadon beszélhetett bárki a főszereplőkkel.
A díjátadón odabent
...utána odakint
...és a díj maga

„Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy a világ egyik legrangosabb szakmai díját idén végre a hazai szakemberek között is kioszthattuk. Ezáltal a magyar tervezők is felkerülhetnek a világ dizájntérképére” – mondta Osvárt Judit, az ELLE Decoration magazin főszerkesztője.

Az év enteriőrje

A kategóriában két magánlakást, az Onyx műhelyét, és egy szekszárdi apartmanegyüttest is jelöltek, a kategória díját viszont végül a Pine Weekendhouse vehette át. A közönségkedvenc nyaraló modern és vintage elemek ötvözésével és különleges hangulatával nyerte el a rangos elismerést.

Az év márkája

Zero waste dizájnmegoldások, egyedi bútorok és hagyományos kézműves termékek is helyet kaptak az év márkáinak jelöltjei között. A legtöbb szavazatot a vidám és exkluzív dizájnbeton bútorairól ismert Concrazy kapta.

Az év dizájnere

A kategória elismerését elsőként Bertóty Eszter vehette át, aki a fiatal belsőépítész-generáció egyik legtehetségesebb képviselője. Letisztult, skandináv stílusú enteriőrjei között magánlakásokat és vendéglátóipari helyeket is találunk.

Az év terméke

Különleges mezőnyből, zömében bútorok és textilek közül került ki győztesként az idei év dizájnterméke, a Relief Kályhacsempe kollekció, amely egyszerre viszi tovább a csempegyártás tradícióit és elégíti ki a modern lakások igényeit.

Az év fiatal tehetsége

A közönség a hazai dizájnszakma fiatal csillagai közül is választott: a díjat Cserba Anna vehette át, aki skandináv és japán stílusjegyeket ötvöző bútoraival lett a szavazók kedvence.

Az év fenntartható kezdeményezése

A pandémia első hulláma inspirálta a kategória győztesét, a Hello Wood csapatának Kabinkáját. A környezetközpontú házakat több méretben is megrendelhetjük, alacsony energiafelhasználásúak és szinte bárhol felépíthetők.

Ez is érdekelhet:

Minden eddiginél nagyobb pörgés lesz az ArtMarket Budapesten

Szerbia lesz a díszvendég, közel 30 ország dizájnereit és művészeit ismerhetjük meg, és több ezer alkotást láthatunk október 6-9. között a Bálnában.

És ezt olvastad már?
Megmagyarázhatatlan, miért vannak még lombfúvók
.