Azt hiszed minden leveles zöldség és saláta egyforma? Talán külsőre hasonlítanak, ám a bennük rejlő ásványi anyagok és vitaminok igencsak eltérőek. Ha a legjobb mixet akarod összeállítani magadnak, tartsd szem előtt az alábbiakat.

A rangsor felállításakor azt vették figyelembe, hogy melyik tartalmazza a legtöbb hasznos és egészséges tápanyagot, amire a szervezetednek szüksége van, mint például a kálium, rostok, fehérje, folsav, B6, kalcium, vas, cink, A- és C-vitamin, illetve azt is szem előtt tartották, hogy melyik mennyi kalóriát jelent. Mi most 5 darabot választottunk ki a listáról, amelyekkel biztos jól jársz. Íme az ajánlatunk:

Mángold

Alacsony kalóriatartalma mellett rendkívül magas tápanyagtartalmú levélzöldség. Leginkább K-vitaminban gazdag, egy kisebb adag elég belőle ahhoz, hogy a napi szükségleted 300%-át fedezze. Emellett azonban jelentős mennyiségű magnéziumot is tartalmaz, ami fontos szerepet játszik az izmok és idegek működésében, illetve a vércukorszint és vérnyomás szabályozásában.

Római saláta

A római saláta állítólag a krónikus betegségek megelőzésében is a segítségedre lehet. Ami biztos, az az, hogy kiemelt forrása az A-vitaminnak és néhány B-vitaminnak is.

Brokkoli levelei

A brokkolinak legtöbben csak a fejét, esetleg a szárát használják fel, pedig a levelét is hozzáadhatod a salátakeverékedhez, nem jársz rosszul vele. A levelei ugyanis magas fehérjetartalmúak és még rostokkal, valamint A-vitaminnal is tele vannak.

Spenót

Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor a spenót lesz a legjobb barátod, ebben ugyanis szinte minden megvan, amire szükséged lehet. Akad benne bőven kálium és vas is, amelyek fontosak a vérsejtek és a vérnyomás szabályozásának szempontjából. Mondjuk fehérjében nem annyira gazdag, mint ahogyan Popeye beállította annak idején.

Kelkáposzta

Nem véletlenül olyan népszerű, a kelkáposzta dugig van vitaminokkal. Különösen gazdag A-, C- és K-vitaminban. Az utóbbi leginkább a véralvadásban játszik fontos szerepet.

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

A borotválkozás egy másik szintje: ismerd meg a Braun S9 Pro+-t, a márka eddigi legjobb elektromos borotváját

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

További cikkeink a témában