„Miközben egyetlen gyermek sem felelős a klímaváltozásért, ők fizetik érte a legnagyobb árat. A legkisebb felelősséggel bíró országok szenvednek a legtöbbet a kialakult helyzetben.”

Az UNICEF közzétette legújabb, a The Climate Crisis Is a Child Rights Crisis: Introducing the Children's Climate Risk Index című jelentését*, ami kiderült, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Nigériában, Guineában és Bissau-Guineában élő fiatalok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a klímaváltozás negatív hatásai miatt.

* A jelentés – ami egyébként az első összetett, gyermekekre fókuszáló kockázatelemzés, amelyet a témában végeztek – rangsorolja az országokat az alapján, hogy az ott élő gyerekeket mennyire fenyegetik a klímaváltozás környezeti csapásai – mint például a hőhullámok vagy a ciklonok –, és mennyire védtelenek ezekkel szemben, például hozzáférnek-e az alapvető szolgáltatásokhoz.

Az első tízben, vagyis a legnagyobb kockázatot jelentő országok között kizárólag afrikai államok – Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Nigéria, Guinea, Bissau-Guinea, Szomália, Niger, Dél-Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Angola (8,7 és 7,9 közötti mutatóval) – szerepelnek, míg a sort Észtország (1,7), Finnország (1,7), Új-Zéland (1,6), Luxemburg (1,5) és Izland (1,0) zárja, vagyis itt kell a gyerekeknek a legkisebb kockázattal számolniuk.

Magyarország a 163 országot tartalmazó listán 3,2-es klímakockázati indexszel a 134. helyet foglalja el Horvátország és Bahrein között.

A jelentés szerint hozzávetőleg egymilliárd gyerek – a világon élő 2,2 milliárd gyerek közel fele – él azon 33 országban, amelyet a riport „rendkívül magas kockázatúnak” minősített. A klímakrízis ezekben az országokban a fiatalok egészségét, oktatási lehetőségeit fenyegeti, valamint halálos betegségeknek teszi ki őket. Ezen országok többségében a gyerekek nem jutnak hozzá a tiszta vízhez, csatornázáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és az alapvető oktatáshoz.

A klímakockázati jelentés szerint

  • 240 millió gyereket fenyegetnek a partmenti áradások,
  • 330 millió gyereket fenyeget a folyók áradása,
  • 440 gyermeket fenyegetnek a ciklonok,
  • 600 millió gyermek él a fertőző betegségeknek extrém módon kitéve,
  • 815 millió gyerek van kitéve az ólommérgezés közvetlen veszélyének,
  • 820 millió gyereket fenyegetnek a hőhullámok,
  • 920 millió gyereket fenyeget a vízhiány és
  • egymilliárd ember van kitéve az egyre erősödő légszennyezettségnek.

A világon majdnem minden gyereket érint a fentiek közül valamelyik tényező, a tanulmány szerint azonban a leginkább sújtott országoknak gyakran több környezeti fenyegetéssel is számolniuk kell. Mintegy 850 millió gyermek – vagyis 3-ból 1 –  olyan területen él, ahol a fent említettek közül legalább négy környezeti veszélyforrás fenyegeti az életét. Közel 330 millió gyermek olyan területen él, ahol öt főbb veszélyforrásnak van kitéve.

Miközben a 33 nagy kockázati tényezőjű ország mindössze a világ szén-dioxid-kibocsátásának 9%-áért felelős, a 10 legnagyobb kibocsátó ország felel a globális kibocsátás 70%-áért, és utóbbiak közül csak az egyikük szerepel a listán nagy kockázatú országként.

„Miközben egyetlen gyermek sem felelős a klímaváltozásért, ők fizetik érte a legnagyobb árat. A legkisebb felelősséggel bíró országok szenvednek a legtöbbet a kialakult helyzetben”

– jelentette ki az UNICEF ügyvezető igazgatója, Henrietta Fore.

Eközben...

(Forrás: UNICEF, MTI, fotó: UNICEF)

És ezt olvastad már?
Larát már láttuk, de szívesen megnézzük felső nélkül is