A fenntarthatatlan fakitermelés, a halászat és a vadászat a fajok kihalásának elsődleges oka.

A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztémával foglalkozó tudományos és szakmapolitikai kormányközi platform (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES) olyan a természetvédelemben, mint a klímakutatásban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC.

Legfrissebb jelentésükben – melyet 139 ország hagyott jóvá Bonnban – az a központi téma, hogyan lehet fenntarthatóbb módon, a biológiai sokféleség és az élelmiszerbiztonság fenyegetése nélkül halászni, vadászni és fát kitermelni. Azt találták, hogy a világon

emberek milliárdjai hagyatkoznak 50 ezer vadon élő állat-, növény és gombafajra élelmezési, gyógyászati, üzemanyag-ellátási és egyéb célokból.

Az értékelés a természet széles körű kizsákmányolásáról fest képet.

  • Az óceánokban élő halak nagyjából harmadát túlhalásszák,
  • a vadon növő fák több mint tíz százalékát a fenntarthatatlan fakitermelés fenyegeti,
  • a nem fenntartható vadászat pedig több mint 1300 emlősfajt sodort a kihalás szélére.

Az illegális halászat és a vadon élő állatok és növények kereskedelmének visszaszorítása, az erdők jobb kezelése, valamint a földet és erdőket gondozó őslakosok jogainak elismerése segítene szembenézni a kihívásokkal – írta a jelentés.

Jean-Marc Fromentin, az értékelés franciaországi társelnöke szerint a fejlődő országok vidéki lakosságát veszélyezteti leginkább a nem fenntartható gyakorlat, és nekik kevés az egyéb lehetőségük, ami „gyakran arra kényszeríti őket, hogy még inkább kihasználják a már veszélyeztetett fajokat”.

Az értékelést kommentálva Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az állatok és növények fenntarthatóbb felhasználása ösztönözheti a természetvédelmet és a természettel való harmóniában élést.

„Ma egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye. A fajok fenntarthatatlan, illegális és szabályozatlan felhasználása a probléma része. A vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme évi 23 milliárd dolláros üzlet, amely néhány gátlástalan ember vagyonát gyarapítja”

– mondta Andersen.

(Forrás: BBC, MTI)

Ez is érdekelhet:

Az erdőirtások és a bozóttüzek miatt már a koala is veszélyeztetett faj

Eddig „csak” sebezhetőek voltak Ausztrália ikonikus állatai.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában