Manapság meglehetősen egy kaptafára épülnek a benzinkutak, de ez nem volt mindig így. Valenciához közel a hatvanas években épült egy különleges töltőállomás, ami már a formájával is vonzotta az autósokat, és szerencsére vonzhatja ma is, ugyanis nem hagyták veszni, sőt, a modern építészet egyik legjobban megőrzött példájának tartják.

Spanyolország egyik leglátványosabb országútja volt, ami Valenciát kötötte össze a déli Almeríával, érintve közben Alicantét és Murciát. Még jóval az autópályák korának monotonitása előtt ez az út áthaladt a városközpontokon, a települések határában pedig sorra nyíltak az éttermek, autószervizek és töltőállomások. Nem volt ez másként a Valenciától egy órás útra lévő Oliva esetében sem, itt nézett ki magának egy telket Miguel Just a családi vállalkozása számára.

A Just fivérek egy látványos benzinkutat álmodtak meg, autókereskedéssel és szervizzel, étteremmel és szállodával,

ahol az utazók mindent megtaláltak, amire út közben csak szükségük lehetett.

A tervezését egy barcelonai származású, de Madridban végzett építészre, Juan de Haróra bízták, akinek a neve kevésbé ismert, pedig munkáit a legjobb modern stílusú épületek közé sorolják Spanyolországban, és ez alól a benzinkútja sem kivétel.

A korabeli képeslapon még a város szélén látható az El Rebollet benzinkút
Kicsivel később már megjelentek a környéken a társasházak, a benzinkút étterme a kép jobb szélén látható

A kor neves építészei, Félix Candela és Eduardo Torroja már évek óta feszegették a betonból épült szerkezetek határait, azzal kísérletezve, hogyan lehet a legkevesebb anyag felhasználásával a legnagyobb tereket lefedni. Torroja két templomot is tervezett az Olivához közeli Gandiában, ezek egyike, a San Nicolás a kikötőben áll, és első pillantásra aligha mondanád templomnak.

Joan de Haro benzinkútja is betonból alkotott igazán különlegeset.
A valenciai L'Oceanogràfic ívelt betontetője Félix Candela építész munkája. 1997-ben, 87 évesen tervezte egy mexikói étterem nyomán, amin még az ötvenes években dolgozott
San Nicolás temploma a spanyolországi Gandiában első pillantásra nem tűnik templomnak, különlges formáját betonból és téglából alkották
Frank Lloyd Wright az SC Johnson által épített irodaháza is ihlethette a valenciai benzinkút gombatetőit
Az El Rebollet névre keresztelt töltőállomás érdekessége az öt gombaformájú tetője,

amit Frank Lloyd Wright híres wisconsini irodaháza is ihlethetett, de éppúgy utal a környék, Oliva gazdaságának alapjára, a narancsfára. A különböző magasságú gombák dinamikus megjelenést adnak a kútnak, ugyanakkor szórt megvilágítást is biztosítanak, és a szellőzést is javítják. A töltőállomáshoz tartozó épület hiperbolikus parabolaformája sem mindennapi.

Oliva különleges benzinkútját 1962. szeptember 8-án nyitották meg ünnepélyesen, és akkor még a település peremén állt, mára azonban teljesen körülvették a lakóházak. A város vezetése szerencsére felismerte építészeti jelentőségét, és az évtizedek során nem hagyták veszni. A környezete ugyan jelentősen megváltozott, az üvegfalú éttermét már hiába keresnénk, de a gombák kalapja alatt ma is meg lehet állni tankolni – ha arra jársz, ne hagyd ki.

Ez is érdekelhet:

A maja piramisok ihlették ezt a francia üdülővárost

Minden építész álma, amikor szabad kezet kap egy utópisztikus város megtervezéséhez.

Tíz lenyűgöző art deco épület a világ minden tájáról

A kedvenc art deco épületeink szerte a világból, de főleg az Egyesült Államokból.

Százéves az Aral, ami a szuperbenzinről kapta a nevét

Magyarországon már több mint húsz éve nincs kútja, de azért még emlékszel rá?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés