Saját tömeggel végzet gyakorlatok, futógép, elliptikus tréner, jógamatrac és egy sor olyan sporteszköz létezik, amellyel otthon is fitten tarthatod magad még akkor is, ha zuhog az eső, és nem tudsz kimenni kocogni.  Összeszedtük, hogy milyen fitnesztermékekre érdemes vadásznod november 20-án, az Extreme Digital idei második Black Fridayán.

Csak most kezdenél ismerkedni a sportokkal a karantén miatt? Kezdésnek az is jó lesz, ha nem ücsörögsz naphosszat a monitor előtt, és kitűzöl egy legalább 8 ezres napi lépésszámot, amelyet teljesíteni tudsz akár több darabban úgy, hogy időben hazaérj az este 8 órás kijárási korlátozás előtt. Bár a mai okosórák is tudnak lépést számolni, ezek az értékek sosem lesznek kellően precízek. Viszont ha beruházol egy olcsó aktivitásmérőre, már remek visszajelzést kaphatsz a napi mozgásodról és arról is, hogy alszol-e eleget. Csakis olyan fitneszpántot vásárolj, ami tudja monitorozni a pulzusodat, ez ugyanis elengedhetetlen a precíz méréshez, és külön jól jön, ha mondjuk futó-, vagy elliptikus trénerezel.

Most, hogy itt az ősz, sokszor szembesülhetünk azzal, hogy bizony rettenetesen zuhog az eső - ahhoz, hogy ilyenkor is futni induljunk, nagyon komoly elszántság szükséges.

Hétköznapi emberként valószínűleg jobban jársz egy futópaddal, amellyel egész télen otthonod biztonságában égetheted a kalóriát. Ha nem egy hatalmas házban laksz, érdemes összecsukható kivitelű gépet választanod, az állítható dőlésszög pedig később jön majd jól, amikor nehezíteni szeretnéd a tréningedet, és persze ügyelj arra, hogy a testsúlyodnak megfelelő típust választod. Ha még csak most ismerkedsz a testedzés e lehetőségével, és kezdetben csak hosszas futópados sétákkal kezded testet karbantartását, egy olcsó mechanikus futópad is megteszi, de ha már profi futó vagy, válassz elektromos motorral szerelt típust! Azt jó, ha tudod, hogy ha emeleten laksz, nem a futópad a legjobb választás, mert megőrjítheted vele az alattad lakó szomszédot. Ilyen esetben válassz inkább elliptikus trénert vagy szobakerékpárt!

Mi az az elliptikus tréner?

Egy olyan gép, amelyen nem lehet leülni, és taposómozgást kell végezned rajta - miközben kezeiddel a két rúdját is előre-hátra húzod és tolod, minden porcikádat megmozgatja. És akár este tízkor is edzhetsz rajta, a mai modern, halk gépek taposása nem fogja zavarni az alattad lakót. Ha nem akarsz unatkozni, érdemes tablettartós változatot választanod, így edzés közben filmeket is tudsz nézni, a Bluetooth-t támogató gépekhez pedig tréningapplikáció is jár: ezekkel például megnézheted, hogy az aznapi “távod” a való életben mekkora utat jelentett volna.

A szobakerékpár is kardióedzésre hivatott, de a fogyókúrázók is előszeretettel használják. Előnye, hogy mivel le tudsz ülni rá, az első edzések kevésbé lesznek megterhelőek, mint az elliptikus tréneren, bár az is igaz, hogy kevésbé mozgatja meg a porcikáidat. Kezdőknek és középhaladóknak egy olcsó, szalagfékes típus is megteszi, az ennél profibbak számára mágnesfékes szobakerékpárt javaslunk.

Most készültél a terembe edzeni, de pont bezárták ezeket? Ha van egy nagyobb garázsod vagy legalább egy félszobányi hely otthon, akkor saját súlyzópadot is vehetsz olcsón. Hidd el, hogy az alapcsomag részét képező súlytárcsák jó darabig elegendőek lehetnek, ha csak most ismerkedsz a kondizással. Mivel a súlytárcsák szabványos kivitelűek, bármikor rendelhetsz hozzá extra súlyokat.

Semmilyen gépet nem szeretnél látni a lakásban? Akkor sem kell aggódnod, ha nincs hely egy edzőteremnek otthon: ilyenkor jönnek képbe az olyan klasszikus eszközök, mint a hasizomerősitő roller, vagy a multifunkciós erősítőkerék. Ezen eszközökkel tényleg csak az elszántságodra lesz szükséged a kockás has eléréséhez, mivel használaton kívül gond nélkül elférnek a fiókban, szekrényben. Ha nem csak a hasad keménysége a prioritás, a multifunkciós verziót érdemes választanod, mivel az ehhez járó gumikötéllel együtt végzett gördülő gyakorlatok közben komoly nehézséget igényel a saját testsúllyal való egyensúlyozás.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Extreme Digital.

(címlap fotó: unsplash)

És ezt olvastad már?
A férfiak jóval környezetszennyezőbben táplálkoznak, mint a nők