Egyértelműen érdemes lenne elgondolkodni a sófogyasztás mérséklésén.
A készételek rendszeres megsózása évekkel kurtíthatja meg az ember életét: a férfiak esetében több mint két évvel, a nőknél másfél évvel rövidítette le a várható élettartamot
– ezt állapította meg egy félmillió középkorú brit részvételével készült új tanulmány, amely elsőként vizsgálta az ételek sózása és a korai halálozás közötti kapcsolatot. Ráadásul a tanulmányban csak a készétel sózását vizsgálták, azt nem, hogy a főzés közben mennyi fűszer került az ételbe.
A kutatáshoz több mint 500 ezer brit résztvevő egészségi állapotát követték átlagosan kilenc éven át. A 2006 és 2010 között a UK Biobank vizsgálathoz csatlakozott résztvevőktől a kutatás kezdetén azt kérdezték, hogy sózzák-e az ételeiket, és ha igen, azt milyen gyakran teszik.
Azokhoz képest, akik soha sem vagy csak ritkán sózták meg az ételüket, 28 százalékkal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata azoknál, akik mindig megsózták az ételt. Az 50 évesen az ételüket étkezéskor mindig megsózó férfiak és nők várható élettartama 2,3 évvel, illetve 1,5 évvel volt rövidebb.
A tanulmány szerzői nem zárták ki véglegesen az egyéb tényezőket, köztük azt, hogy a sófogyasztás általában a kevésbé egészséges életmódra jellemző, de szerintük eredményeik így is egyértelműen igazolták, hogy érdemes elgondolkodni a sózás visszafogásán.
A kutatást vezető és egyben a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának professzora, Lu Qi Hangsúlyozta, hogy
már az is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, különösen társadalmi méretekben, ha az emberek legalább csekély mértékben csökkentik a nátriumbevitelt, például azzal, hogy az asztalra került ételt már nem vagy csak nagyon kicsit sózzák meg.
Ugyanakkor a Göteborgi Egyetem vezető kutatója, Annika Rosengren professzor – aki egyébként nem vett részt a kutatásban – hangsúlyozta, hogy a sót nem lehet teljesen elhagyni az étrendből. A normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitelük miatt, a szívbetegeknek azonban valószínűleg csökkenteniük kell a sófogyasztásukat, például azzal, hogy a készételt már ne sózzák meg.
A szakemberek szerint sófajtától függetlenül az összes étkezést figyelembe véve ( a félkész- és a késztermékek sótartalmát, valamint a külön sózást is beleszámítva) naponta 8–10 grammnál többet nem kéne fogyasztanod, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása 5 g/nap – ez nagyjából egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Akárhogy is, oda kell rá figyelni, a túlzott sófogyasztás többek között magas vérnyomást okozhat.
(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Unsplash)
Ez is érdekelhet: