Régóta nem volt ilyen jó.

A korallzátonyokról szóló hírek általában olyanok, mint a klímaváltozással kapcsolatos többi: baljósak és szomorúak.

Üdítő kivétel következik! Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya ugyanis a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után kezd magához térni. Ez igen látványos: a korallok a Queens állambeli partvidéken a „világ legnagyobb szexuális eseményeként” beharangozott korallívás során peték és spermiumok billiót bocsátották az óceánba vörös, sárga és narancssárga színekben, hogy szaporodjanak. Kedden kezdődött a buli, várhatóan két-három napig tart.

A 348 ezer négyzetkilométer kiterjedésű korallzátony 1998 óta öt alkalommal esett át súlyos korallkifehéredésen, ami a korallok jelentős részét károsította. A queenslandi James Cook Egyetem korallkutató intézetének tudósai szerint

a korallok legalább 80 százalékát 2016 óta legalább egyszer súlyosan érintette a kifehéredés, amelynek oka elsősorban a klímaváltozás és ezzel összefüggésben az óceánok felmelegedése.

Legutóbb 2020-ban jelentettek nagy mértékű fehéredést a korallzátonyon.

Gareth Phillips tengerkutató, aki az ívás tanulmányozásával foglalkozik a korallzátony állapotának megfigyelésére irányuló projekt részeként, elmondta, hogy az ívás erős bizonyítéka annak, hogy a korallzátony ökológiai funkciói sértetlenek, és működnek a több mint 18 hónapos helyreállítási fázis után. Régóta nem volt ilyen jó állapotban a Nagy-korallzátony.

A legtöbb szirtképző korall szaporodása évente egyszer, egy telihold utáni néhány éjszakán át történik: a korallok spermiumok és petesejtek milliárdjait lökik ki magukból, a megtermékenyített petesejtek, az embriók pedig megkapaszkodnak a zátonyon, és új telepeket képeznek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: ABC News, MTI)

És ezt olvastad már?
Senkit nem szólunk meg a ruhája miatt, Josephine-t sem, pedig szakadt a neccharisnyája