Amerika egyes részein már az áradások és az erdőtűz veszélyének mértékét is feltüntetik a lakáshirdetésekben.

„Négy hálószoba, két fürdő, privát kert, kétautós garázs” – ez a hirdetés jelent meg nemrég a Washington állambeli Wenatchee egyik kétszintes családi házáról. Aztán kissé lejjebb megjelent egy szokatlan paraméter, az erdőtűz kockázat, ami ráadásul magas volt a 495 ezer dollárért kínált otthon esetében, és még azt is feltüntették, hogy

„az ingatlan erdőtűz kockázata növekszik az egyre forróbb és szárazabb időjárás miatt”.

A klímaváltozás kísérőjelenségeként fellépő kockázatokat – az erdőtűz mellett az áradásokat – már üzemszerűen feltünteti a Realtor.com, Amerika egyik legnagyobb ingatlankereső portálja. Az adatokat egy New York-i nonprofit szervezet, a First Street Alapítvány szolgáltatja, amely modellezte és térképre tette az ország fenti kockázatait.

Egy random floridai hirdetés a Realtor.com-on

A modell szerint a következő 30 évben Washington állam egyre több otthona válik kockázatossá. Azt az ingatlant tekintik tűzveszélyesnek, ahol éves szinten legalább 0,03% vagy 30 éves távlatban 1% az erdőtűz kockázata, keresni pedig irányítószám alapján lehet. Nemrég 72 millió otthont becsült tűzveszélyesnek az alapítvány, megjegyezve, hogy a következő 30 évben ez a szám várhatóan 80 millióra emelkedik.

„A növekvő kockázat veszélyezteti a gazdasági stabilitást, a természeti erőforrásokat, és az érintett közösségek és lakosok életminőségét” – áll a jelentésben.

Egy másik ingatlanos oldal, a seattle-i Redfin az erdőtűz és az áradások mellett a vihar- és aszálykockázatot is figyeli egy klímaadatokat elemző vállalkozás, a ClimateCheck előrejelzései alapján. A friss előrejelzések szerint Washington állam délnyugati részén már májusban tartani lehet erdőtüzektől.

Fotó: Mike Newbry / Unsplash

A First Street Alapítvány a modelljéhez az időjárás mellett a történelmi adatokat és a hatósági intézkedéseket is figyelembe veszi, és nemcsak megbecsüli egy adott terület leégésének valószínűségét, de a lehetséges tűz intenzitását, és visszahulló pernye mennyiségét is megadja. Alacsony veszélynek mondják, ha a következő 30 évben 1%, extrém magasnak, ha 26% az erdőtűz kockázata.

Az áradások kockázatát évi 1 százalékban határozták meg. Jeremy Porter, a szervezet kutatási igazgatója szerint

„lehet kisebb áradás a lakásodban, állhat a víz bokáig, ami kellemetlen, és utána sokba kerül rendbe tenni, mégsem ugyanaz, mintha a tűz érné el a házadat. Nincs olyan, hogy egy kisebb erdőtűz van a házadban.”

Idénre Washington állam 16 százalékánál – 480 800 otthonnál – jelzi erdőtűz kockázatát a rendszer. Az erdőtüzek kockázata iránt egyre inkább érdeklődnek a vevők is – jegyzi meg Rory Savage, aki 1985 óta foglalkozik ingatlanokkal a térségben.

Nemcsak Amerikában van jelen a kockázat: erdőtűz Athén mellett - Fotó: Unsplash

2020-ban a Whitman megyei Malden és Pine City otthonainak 80 százaléka erdőtűz martalékává vált, több száz egyéb építmény mellett. Meglepő módon a home office sem kedvez a folyamatnak: a nagyvárosokból kiköltözők gyakran költöznek a magasabb kockázatú erdősebb területekre.

A veszélyeztetett területre költözőket az ingatlanügynökök tájékoztatják a kockázatokról, azok kezeléséről, és tájékoztatják a helyi tűzoltóságot is az új beköltözőkről. Az állam javasolja az otthont körülvevő terület folyamatos tisztán tartását a levelektől és szeméttől, a faágak eltakarítását 15 méteres körzeten belül, a tetőre lógó elhalt ágak levágását, és a tűzifa gyűjtését legalább 30 méterre a háztól, és lehetőleg annál magasabban, és további tippeket és tájékoztatókat is mutatnak a firewise.org és a dnr.wa.gov oldalakon.

(Forrás: Seattle Times, borítókép: Mike Newbry / Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ez a legbonyolultabb kínai írásjegy