Ideges vagy egy informális találkozó miatt? Nem vagy a szavak embere? Használd ki a helyválasztás adta előnyt, használd fel Budapestet a céljaidra!
Egy lenyűgöző személyiségnek nem kell mankó, csak leül, magához ragadja a másik ember figyelmét, és nem engedi el addig, amíg körülötte mindenki rajongással vegyes tisztelettel nem pislog rá. Ha ilyen ember vagy, semmi szükséged a segítségre, ne is olvass tovább!
Ha viszont úgy érzed, elkél a segítség, összeállítottunk neked egy ötletcsokrot arra az esetre, ha szeretsz magad körül bármiből előnyt kovácsolni. Ha szeretnéd kidomborítani a tudásodat, elrejteni hiányosságaidat, egyszerűen csak a megbeszélés helyszínének megválasztásával. Lássuk a felmerülő problémákat, és a rájuk adható választ!
Túl sok beszéd
Előfordul, hogy a találkozó előtt már tudod előre a forgatókönyvet: a másik beszél, és te hallgatsz. Vannak olyan emberek, akiknek be nem áll a szája, és válogatás nélkül zúdítják rád, ami a fejükben van.
Jó hírünk van: el lehet őket hallgattatni. Ezért teremtette Isten a 8-metil-N-vanillil-6-nonénamidot. Közismertebb nevén a kapszaicint, amitől csípősnek érezzük a paprikát.
Irány tehát egy mexikói étterem, mondjuk az Iguana. A nagyobb forgalmat bonyolító estéken a konyhaszagtól se riadjunk vissza, gondoljunk a paprika jótékony erejére. Ajánljunk a beszélgetőtársunknak olyan ételeket, amik mellett két paprikajel is van, majd vonjuk el a figyelmét, hogy ezt ő ne vehesse észre. Az első falatnál még várjunk ki, a második és a harmadik között jön el a mi időnk. Legalább fél óránk van kifejezni a saját álláspontunkat, ha rálocsoltatunk egy kis tölgyfahordóban érlelt tequilát is, még több. Könnyes szemmel fognak hallgatni.
A nyelvtudás előny
Előfordulhat, hogy a nyelvtudásunkat domborítanánk ki partnerünknek. Hiszen manapság a kínai cégekkel való kapcsolattartás sok vállalkozó számára válik mindennapossá, de előfordulhat, hogy az olasz vagy a japán, esetleg más, Magyarországon ritkábban beszélt nyelvekkel vágnánk fel.
A kínai gyakorlására jó ízléssel érdemes éttermet választani. Ha a partnerünk bevállalósabb, aki nem annyira ad a külsőségekre, inkább a belső értékeket tartja fontosnak, Wang étterme jó választás lehet. Rendeljünk kínaiul, kérdezzünk rá az ételek összetételére, dicsérjük meg a konyhát. Elegánsabb kivitelben ugyanez az Ezer Sárkány a Jászberényi úton, ott olyan enteriőr fogad, ami a hazai kínai vendéglátó helyek között ritkaság. Érdemes az étlapokat otthon átnézni, hiszen száz fölött van a rendelhető ételek száma.
Az olasz ismereteink domborítására természetesen olasz éttermet válasszunk – ennél azért komolyabb tanáccsal is készültünk. Könnyedebb választás az átlagosnál valamivel jobb minőségű konyhával rendelkező Trattoria Mamma a Bazilika közelében, high-end életérzésre, az evés ünneplésére inkább a Fausto's-t érdemes választani. A Trattoria Pomo D'oróban még akár a tulajdonost, Giannit is elkaphatjuk egy szóra, ha szerencsénk van.
Ha a Japánban töltött éveidet emlegetnéd fel szívesen, és a cseresznyefa virágzását örömmel megtárgyalnád bevezetésként, ajánljuk a Kolosy téri Okuyama no Sushi éttermet, ami szerény dizájnnal, de annál ígéretesebb konyhával rendelkezik. A mainstream kedvelőinek inkább a Fuji étterem ajánlott, letisztultabb belső terekkel, jó konyhával: 2011-ben a Népszabadság által "Magyarország legjobb ázsiai étterme" lett.
Buda vagy Pest
Előfordul, hogy a helyválasztással azt akarjuk sugallni: tősgyökeres budaiak vagyunk, ritkán jövünk le a hegyről, akkor se sok időre. Esetleg azt mutatnánk, hogy benne vagyunk Pest életteli nyüzsgésében, tudjuk mi az élet sava-borsa, és a nyugdíjas tempó nem nekünk való.
Előbbi esetben a Déryné lehet egy ideális választás. Ez az épület 1914-ben az Auguszt cukrászda főüzleteként nyitott meg, budai Gerbeaud-nak is becézték. A világháborúban bombatalálat érte, 1951-ben államosították, majd megnyílt a Déryné a budai fiatalok és művészek egyik legkedveltebb találkozóhelyeként. Ráadásul a konyhája is kiváló, és a bisztróhangulatot is azon a minőségen hozza, ami komoly megbeszélésekhez illik.
Pesten erős, különc választás lehet a Kádár étkezde. Az éttermet 1957-ben alapította Kádár Béla, az étkezde belső tere pedig alighanem azóta nem sokat változott – a hetvenes-nyolcvanas évek alsó-középosztálybeli hangulatát idéző kockás terítők körül megelevenedik Pest történelme, élő tanúk szolgálnak ki szikvízzel és házias, magyar ételekkel, a hangulat pedig óriási. Fizetni a kijáratnál kell a tulajdonosnál, Orbán úrnál, bemondásos alapon. A szocreáltól irtózók nem feltétlenül értik ennek az időutazásnak az értelmét, de a fiatalok biztosan értékelik.
A pecázás is lehet menő
Nem egy krikett vagy golf, de jó ütemben elsütve egy "én már fogtam ilyet" mondat is hatásos lehet. Különösen mondjuk a Nobuban, ahol a tengeri halak minden fajtáját felszolgálják, frissen, tökéletesen elkészítve. Nyugodtan állíthatjuk, hogy beakasztottunk már egy barramundinak vagy egy alfonsinónak – az őszi Omakase menüben szereplő tételek –, lebukás esetén hivatkozhatunk arra, hogy rövidlátóak vagyunk, és aznap otthon hagytuk a szemüvegünket.
Magyar vizekre evezve, könnyedebb hangulatra inkább a nemrég nyílt Halkakas halbisztrót ajánljuk, ahol pontyot, harcsát kaphatunk a tányérunkra, brit ismerősünket egy jól elkészített fish & chipsszel is megkínálhatjuk.
A meglepetés ereje
Előfordul azonban, hogy pont a magabiztosságunkat, a merészségünket akarjuk kidomborítani, megmutatni, hogy egy kétséges üzletbe is nyugodt szívvel vágunk bele. Ez esetben feltétlenül az étlapot nélkülöző Olimpia étterembe érdemes asztalt foglalni.
Itt az aznapi választékot krétával írják a táblára, attól függően, milyen alapanyagokat tud beszerezni kifogástalan minőségben a séf, Takács Lajos. Egyedi figura még az étteremben a pincér, Csongrádi Csaba is, kellő bor mellett kifejezetten szórakoztató jelenség, érdemes ezért a párosért ellátogatni egyszer az Alpár utcába.
Jut eszembe, a bor – ez univerzális tanács, a gátlások megszüntetésével egy rakás problémát legyőzhetünk. Kivéve a partnerünk szószátyárkodását, az ellen még mindig a jalapeno a legjobb választás.
Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Hová beszéljünk meg találkozót? – Tippek öltönyösöknek