Várhatnak a síelésre vágyók: 2022 végéig a szokásosnál enyhébb telet jelez Európa nagy részére a Copernicus. Viszont csapadék sem esik sok.

Nagyobb a valószínűsége a szokásosnál lényegesen enyhébb télnek, mint egy átlagosnak Európában – közölte az Európai Unió Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálata.

Lehet örülni a nagy energiaválságban a Copernicus hírének. A tudósok legjobban várt szezonális előrejelzésében közölték, hogy

a Balti-tenger, a Földközi-tenger és az Északi-tenger partvidékén szinte biztosan a történelmi átlag felett lesz a hőmérséklet, és ennek a valószínűsége az elmúlt hónapban emelkedett.

Az enyhe tél csökkentené a földgáz iránti keresletet, aminek a magas árai válságos helyzetet okoztak Európa-szerte. Az előrejelzés szerint 50-60 százalék a valószínűsége, hogy Nagy-Britannia, Közép- és Dél-Európa nagy részén lényegesen a történelmi átlag felett lesz a hőmérséklet – ez pedig a pillanatnyilag közel tele lévő tárolók lassabb kiürülését is segítené.

„2022 hátralévő részére a legtöbb időjárási modell viszonylag enyhe körülményeket jelez előre, így várhatóan lesz elég földgáz akkor is, ha 2023 hidegebbel kezdődik” – jegyezte meg az Eurasia Group a jelentéssel kapcsolatban.

De az enyhe időnek árnyoldalai is vannak: az előrejelzés szerint Franciaország és Németország nagy részén 40-50 százalékos valószínűséggel az átlagosnál kevesebb csapadék esik a következő három hónapban, márpedig ez (rossz) hatással lehet a belvízi szállításra, a vízerőművek termelésére, és a síszezonra is.

A Copernicus modell az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban dolgozó tudósok adatait egyesíti: műholdak, hajók, repülőgépek és időjárási állomások több milliárd mérését használják fel a havi és szezonális előrejelzésekhez.

A Copernicus egyébként 60-70 százalékos valószínűséggel kifejezetten enyhe időt jelez az USA középső és déli részére, valamint Kína, Japán és Oroszország nagy részére is.

(Forrás: Bloomberg, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A halak csillagképe című kép lett az év természetfotója

Legnyűgöző kép lett Az év természetfotója, a készítője, Daróczi Csaba 18 képpel szerepel majd a döntős képekből nyíló kiállításon.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés