A csehek a sör mellett a helyi borokat is egyre jobban kedvelik, amit meg is értünk, elvégre olyan borászatok épülnek, mint ez a tájba simuló csoda Brno mellett.

Ugyan a Brno közelében lévő Gurdau Pincészetet csak 2012-ben alapították, a neve komolyabb ambíciókról árulkodik: Kurdějov falu régi nevét vette fel, amivel a környék gazdag tradícióira utal.

Magát az épületet egy egyszerre praktikus és szimbolikus megoldással a falutól kissé távolabb, a szőlőültetvények közepén helyezték el.

Az épület úgy hullámzik, mintha a környékbeli dombokból nőtt volna ki, ráadásul az ív tetején jelentős zöldfelületet alakítottak ki.

Mi több, az épület közelében százötven cserjét és érett fát telepítettek, amelyek jó része átnő a perforált tetőn. Bár az intenzív növényzet teljes hatása csak évek múlva mutatkozik meg, a látvány már most is lenyűgöző.

A kétszintes épület vasbetonból készült, a föld alatti részen termelik és tárolják a bort, míg a földszinten kóstolni, beszélgetni, vásárolni lehet, továbbá ott található két, szállásként is működő apartman.

A nagyvonalú teraszok és a hatalmas üvegfelületek közvetlen kapcsolatot teremtenek a tájjal, átélhetővé teszik az évszakok sokféleségét.

Olyan anyagokat használtak, mint a látszóbeton, üveg, fém, tölgy- és akácfa, vagyis a kortárs dizájn időtlen elemekkel keveredik, és mindegyik az épület organikus formáját hangsúlyozza. Komoly figyelmet fordítanak a részletekre és a kifinomult megoldásokra.

A tájba simuló épület barátságos hátteret teremt, és a bor származási helyével való természetes összeolvadás érzetét nyújtja. Az épület zöld tetejéről Kurdějov falu sziluettjén túl az Ausztria felé elnyúló síkság látványa tárul a látogatók elé.

Mivel a borászatba változatos tereket terveztek, tökéletesen alkalmas nagyobb társasági események és párok számára, sőt akár Hamvas Bélá-s magányos elmélkedésre is.

Csehországban az elmúlt években egyre divatosabbak a borászatok – erről mi is beszámoltunk már –, a Gurdau pincészet látványos, organikus épülete újabb lendületet adhat ennek a folyamatnak, a borkultúra, a borturizmus fejlődésének.

Miután az épület az ültetvény közepén helyezkedik el, a dolgozók és a nyersanyagok napközbeni mozgása minimális, így ezzel is a tájat szolgálja, a frissen ültetett növényzet pedig a jövőben hozzájárul az optimális mikroklíma fenntartásához.

A jókora üvegfelület a hidegebb hónapokban passzív fűtést nyújt, míg a nyári hőség ellen a tölgyfa pergola és az ívelt tető túlnyúlása ad védelmet. A fűtésről levegő-víz hőszivattyú gondoskodik, az esővizet pedig összegyűjtik egy tárolótartályban, és az ültetvény öntözésére használják.

Gurdau Winery
Építész tervező: Studio Aleš Fiala
(Tomáš Bílek, Bronislav Bureš [építőmérnökök])
Helyszín: Kurdějov (Csehország)
Átadás éve: 2022
Beépített terület: 1260 m²
Bruttó alapterület: 1141 m²
Hasznos alapterület: 997 m²
Fotók: BoysPlayNice

Ez is érdekelhet:

Holdbéli tájat idéz a vulkáni talajon kialakított borászat

Elsőre azt hinnéd, valami újabb MI-fantázia – aztán kiderül, hogy ez tényleg így néz ki.

Fibonacci ihlette ezt a hangulatos szabadtéri borozót

Prága egykor a bor városa volt, ezeket az időket hozza vissza a városnak hátat fordító szabadtéri borozó, ahol az ültetvény saját fajtáit kínálják.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában