Tudományosan bizonyított.
Egy nagy létszámú (508 747, 20 és 79 év közötti egészséges norvég nő és férfi) és hosszú távú (1985 és 2003 között végzett) svéd kutatásból kiderült, mi a kávé elkészítésének legegészségesebb módja. Ehhez a szakemberek a különböző módszerek és a szívroham, valamint halálozás közti kapcsolatot vizsgálták meg és jutottak arra, hogy
a kávézás nem veszélyes szokás, sőt, a szűrt kávé fogyasztása egészségesebb, mint a kávézás teljes mellőzése.
Tehát a szűrt kávé a legjobb az egészségnek
A svédországi Göteborgi Egyetem tudósa, Dag S. Thelle elmondta, hogy a szűretlen – például a török – kávé olyan alkotóelemeket tartalmaz, melyek megnövelik a vér koleszterinszintjét, míg a filter eltávolítja ezeket és csökkenti a szívrohamok és az idő előtti halálozás kockázatát.
Egy csésze szűretlen kávéban nagyjából 30-szor nagyobb a lipidnövelő anyagok koncentrációja, mint a szűrt kávéban
Egyébként Thelle volt az, aki 30 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a kávéivás összeköthető összességében a koleszterin és a rossz, LDL-koleszterin szintjének emelkedésével olyan mértékben, hogy annak már negatív következményei vannak az egészségre.
Thelle a kávéfogyasztással kapcsolatban azt tanácsolja, hogy azok, akik tudják, hogy magas a koleszterinszintjük és tenni is akarnak ellene, tartózkodjanak a szűretlen kávétól – ide tartozik a dugattyús kávékészítés is (french press) –, mindenki másnak pedig azt javasolja, hogy „tiszta lelkiismerettel igya a kávéját és váltson szűrtre”.
(Forrás: MTI, fotó: Pixabay)