Brazíliát széles körben bírálták amiatt, hogy nem sikerült megfékeznie az erdőirtást az Amazonas vidékén, a világ legnagyobb esőerdejében, most már viszont hajlandó segítséget kérni, vagyis a brazil államfő is beláthatta, hogy kezelhetetlen a helyzet.

Latin-Amerika legnagyobb országa két éve még elutasította a nemzetközi segítséget, most azonban egymilliárd dolláros támogatást kér a külföldtől – többek között az Egyesült Államoktól –, hogy visszaszorítsa az erődirtást az Amazonas térségében.

Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter szerint,

amennyiben beérkeznek az erdőirtás elleni küzdelemhez szükséges források, akkor 12 hónap alatt el lehet érni, hogy 30-40%-kal csökkenjen a károkozás

– a terv végrehajtásáért a hadsereg maradna a felelős, mondván: olcsóbb fizetni a katonák napidíját, mint teljes munkaidőben foglalkoztatottakat alkalmazni az Ibama környezetvédelmi ügynökségnél, amelynek költségvetését Jair Bolsonaro elnöksége alatt jelentősen megkurtították*.

* A brazil államfő korábban azt mondta, a védekezés helyett ő inkább azt támogatja, hogy kiaknázzák az esőerdő nyújtotta gazdasági erőforrásokat.

A miniszter kifejtette, hogy a tervek szerint a beérkező pénz egyharmadát közvetlenül az erdőpusztítás elleni küzdelemre fordítanák, míg a fennmaradó kétharmadból jutna a gazdasági fejlesztésre, amelynek keretében az embereknek alternatív megélhetőségi lehetőséget teremtenének, hogy ne az esőerdőből igyekezzenek hasznot húzni.

Salles hangoztatta, ha nem kapják meg a kívánt összeget, akkor is igyekeznek a lehető legtöbbet megtenni a tervezett cél érdekében. A források esetleges hiánya miatt azonban nem vállalhat kötelezettséget arra, hogy megmondja, mennyire sikerült visszaszorítani az erdőirtást.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Teljesen érthetetlen, miért nem volt még Kristen a nap csaja