Újrahasznosított-újrahasznosítható farmerrel csökkentik a divatipar környezetterhelését.

A környezetszennyezésről az energiaszektor vagy a közlekedés jut eszünkbe általában, pedig olyan mennyiségben, amilyenben az emberiségnek szüksége van rá, gyakorlatilag mindennek óriási a környezetterhelése az élelmiszeripartól a divatiparig.

A textilipar 2015-ben 79 milliárd köbméter vizet használt fel, becslések szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás 10%-áért felel a divatipar, ami több, mint a nemzetközi repülőjáratok és a tengeri szállítás összkibocsátása. Az említett évben 53 millió tonnányi szűz alapanyagot használt fel az iparág, ennek a 26%-a, vagyis az egynegyede volt pamut, ami ugyan természetes anyag, de előállítása rengeteg vizet, földterületet és természetes erőforrást igényel. Az anyagok 73%-a azután szeméttelepeken vagy égetőkben végezte, világszerte a ruhák kevesebb mint 1%-át hasznosítják újra ruházatként.

„Egy pamuttól függő farmermárkaként ez felkavaró – áll a Levi’s közleményében. – Elkötelezettek vagyunk, hogy a körkörös tervezési és gyártási folyamatokon keresztül új és jobb utakat találjunk a környezetre gyakorolt hatásunk csökkentése felé” – folytatják, ami nagyon szépen hangzik, csak kérdés, hol vannak a konkrét intézkedések.

Itt: Wellthread kollekciójukkal 2015 óta dobnak piacra fenntarthatóan előállított, újrahasznosítható termékeket, de 2022 is fontos dátum:

elkészült a Levi’s ikonikus 501 Original farmerének egy biopamutból és használt, újrahasznosított farmeranyagból készült, újrahasznosítható verziója.

Minden anyag, ami belekerül a körkörös 501-es farmerbe, megfelel azoknak a szigorú, egyfajta szálakra vonatkozó stratégiának, ami lehetővé teszi a hatékony újrahasznosítást a farmer élettartamának végén. Az eddig

szintetikus szálakat tartalmazó elemeket – mint a poliészterzsebek, cérnák, címkék, bélések – 100%-ig pamutalternatívákkal helyettesítették, így lehetséges a teljes újrahasznosítás. Újra és újra.

A cirkuláris farmer alapja a tavalyi együttműködés volt a svéd Renewcell textilhulladék-újrahasznosító startup és a Wellthread között: a mechanikusan újrahasznosított farmer nem lett volna elég erős, ezért a svédek különleges, textilhulladékból készült Circulose szálát is használták, és használják a zöld 501-esnél is.

Nemcsak az anyaghasználat környezetkímélő, hanem a gyártás is kevesebb természeti forrást és vegyszert igényel, a megújuló energiával működő Renewcell üzemében például a speciális szál előállításhoz szükséges vizet is annyira megtisztítják, hogy visszaengedhetik a közeli Vänern tóba.

A divatnak szüksége van egy új, körkörösebb modellre – mondták a Levi’snél. Úgy tűnik, kidolgoztak egy ilyet.

(Forrás: Levi’s)

És ezt olvastad már?
Négy dolog, amitől nem fogyókúrával kell kezdened az új évet