Korlátlan szabadság, nincs főnök, de van orgazmikus marketing – így készül a vegán óvszer.

Einhorn, azaz unikornis – klassz név egy óvszergyárnak, de a német startup közel sem csak ezért érdekes. Hanem a terméke miatt is:

vegán óvszert gyárt, ami azért jó, mert az aktus után szépen lebomlik magától.

A vegán óvszerben nincs állati eredetű összetevő, mint a hagyományosokban megtalálható kazein nevű tejipari melléktermék, az utóbbiak ezért a vegánoknak nem is megfelelőek. Miután nem minden gyártó tüntet fel minden termékinfót a csomagoláson, ezért a vegánoknak alaposan utána kell nézniük, mit választanak, de az Einhornnal nem lőhetnek mellé.

Főnök nincs, orgazmikus marketing van

Igen ám, de a német startup nemcsak ezért érdekes: a Németországban „Új Munka” néven emlegetett struktúrát képviseli, ami főleg a hierarchikus felépítés újragondolását, és az emberibb körülményeket jelenti. Einhornéknál pedig egyenesen a hierarchia eltörlését plusz nagyon laza körülményeket:

A potenciális munkavállalóra korlátlan szabadság, nulla főnök, és akár kevesebb munkáért ugyanannyi fizetés jár.

A koncepció alapja, hogy a dolgozók maguk vállalják a felelősséget a munkájuk elvégzéséért; nincsenek kőbe vésett a munkaköri leírások, sem pontos munkakörülmények.

Markus Wörner titulusa „Head of Orgasmic Marketing” volt, amikor megérkezett a céghez. Nyilván fontos pozi ez egy guszta csomagolású, színes márkát építő cégnél, aminek mindenképpen különböznie kell az avíttas konkurenciától, elvégre fenntarthatóbb óvszert gyárt etikusabban, a mondás szerint.

Markusnak a korábbi cégénél kártyával kellett igazolnia a ki- és belépés idejét, így nem csoda, hogy hamar észrevette, mennyivel kevésbé stresszes a rugalmas munkarend. Amikor apa lett, egyszerűen több szabit adott magának, de ha valaki költözik (vagy egyéb nyűge van), akkor szintén dolgozhat kevesebbet, ehhez nem kell semmit kitöltenie, és nem kell senkitől engedélyt kérnie.

A döntéseket főnökök helyett a „közösségi tanács” hozza meg, kollektíven. Ez a felépítés sokkal több bizalmat ad a dolgozóknak.

„Eszelősen sokat beszélünk – ismeri el Markus. – Ez fárasztó, de része a teljes struktúrának.”

Szóval inkább olyanok, mint egy népgyűlés: szépen megbeszélik a dolgokat, sokat dumálnak, ami azonban eredményes is tud lenni. Például tavaly úgy döntöttek, hogy kipróbálják a négynapos munkahetet a teljes állásúaknál, és mivel a féléves teszt kiváló eredményt hozott, úgy döntöttek, megtartják. Másfelől a meetingek számát lecsökkentették, és csak annyit tartanak, amennyi ténylegesen szükséges.

Az egész kulcsa, hogy a dolgozók nagyobb bizalmat kapnak, lehetnek őszintébbek a munka-magánélet egyensúllyal kapcsolatban, de cserébe nagyobb a felelősségük is.

Drukkolunk nekik, bár anarchoszindikalista közösségnek lenni sosem volt egyszerű:

 

Ha még jobban érdekelnek a vegán óvszergyár mindennapjai és a rendhagyó működése, itt mindent megtalálsz róluk.

(Forrás: Euronews, borítókép: A berlini tv-torony, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Állítólag Indiában azért veszik az ízesített kotont, hogy betépjenek tőle

Érdekes hír érkezett a világ második legnépesebb országából.

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot