A szutykos-zimankós télen jól jön egy ital, ami kicsit más, mint a jó öreg forralt bor.

Lassan természetesnek vettük, hogy fehér helyett zöld karácsony van, hogy a tél inkább csak egy mogorva ősz, már-már hozzászoktunk, hogy szilveszter körül a szabadban is elég egy pulcsi... amikor január közepén váratlanul lesújtott a gonosz, esős, szeles, csípős, borús, kontraproduktív időjárás. Mit tehet az ember ilyenkor?

Magától értetődő mozdulattal nyúlnánk a forralt bor felé, amikor mocorogni kezd egy nyugtalanító érzés: inkább valami más kellene! Aztán a megfelelő ritmusban érkezik az ötlet: legyen ez a más egy forralt Aperol!

Ahogy nyáron jólesik egy hűvös, frissítő Aperol Spritz, ugyanúgy megmenthet egy téli napot a Hot Aperol. Akár többet is.

Mindenekelőtt: mi az az Aperol? Egy olasz aperitif, a bornál alig magasabb, 15 fokos alkoholszinttel, titkos recepttel – a Barbieri testvérek készítési útmutatója 1919 óta lapul egy venetói gyár gondosan őrzött kazamatáiban –, sok összetevővel (narancs, rebarbara, kínafa, jácint, encián, gyógynövények). Koktélok alapanyaga, kesernyés ízével, instagén színeivel nyarak kedvence. Meg most már a teleké is.

A Spritz értelemszerűen a fröccsváltozat, ízlés szerint számtalan verzióban elkészíthető, ahogy gazdagon variálható a téli ital is. Kezdjük egy olyannal, amihez még melegíteni sem kell semmit, ellenben jöhet hozzá egy kis gin! Ez az Aperol Spritz ősz-téli köntösben, az ital kiválóan működik proseccóval, gyümölcslével, édeskés, ananászos gyümölcsös éllel. Így:

  • 30 ml gin (vagy fűszeres gin is jó lehet)
  • 30 ml Aperol
  • 50 ml ananászlé
  • prosecco vagy pezsgő

Díszítheted narancsszelettel, fahéjrúddal, szegfűszeggel, áfonyával, gránátalmával akár. Az említettek mindenhol opcionális díszítések, ezért a továbbiakban nem is emlegetjük őket, hacsak nem részei az alapreceptnek.

Nézzünk most egy igazi téli receptet is, ahol melegíteni is kell – de felforralni nem!

Ebben nyilvánul meg az íz és az összhatás melletti másik erőssége a Hot Aperolnak: egyszerű, mint a szög, még egy rántottán élő agglegény sem riadhat vissza tőle.

Kell 120 ml Aperol, 400 ml fehérbor, 200 ml almalé, négy teáskanál méz és egy narancs. A narancs kivételével öntsd össze őket mind egy szép fazékba, majd melegítsd meg! Ha kész, zárd el a gázt/főzőlapot, töltsd guszta poharakba, majd díszítsd a szeletekre vágott naranccsal! Mindez egy hangulatos videóban, német nyelvű összetevőkkel:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Generation WOW by MEINS (@generation_wow) által megosztott bejegyzés

Mondtuk, hogy egyszerű. De nézzünk meg egy kicsit édesebb variációt is, amihez szükséged lesz 30 ml Aperolra, 100 ml Sauvignon Blanc-ra, 50 ml szüretlen almalére és 10 ml mangószirupra. Őket is egy hőálló edényben melegítsd fel (de őket se forrald!), majd már ihatod is, amint bírja a gégecsöved!

Ezek hát az alapok, egy forralásmentes, egy tipikus, fehérboros főzött változat, illetve egy édesebb főzet. Számtalan variáció kering, és nyilván a magad ízlése, arányérzéke és tehetsége szerint te is készíthetsz sokfélét. Az alapnak a fehérboros változatot tekinthetjük, méz vagy mangószirup helyett használhatsz narancsszirupot vagy más sűrítményt is.

Díszítés lehet a klasszikus koktélfűszerek bármelyike, amit viszont nem írnak a receptek (bár a mennyiségekből ki lehet következtetni), hogy hívj meg haverokat, vendégeket is, mert akárcsak a többi italt, a Forralt Aperolt is társaságban élvezheted igazán!

(Fotók: Unsplash, borítókép: Getty Images)

Ám ha mégis maradnál a forralt bornál:

Így készítik a menő séfek a forralt bort

Három legenda receptjét mutatjuk meg.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ő a kedvenc Strandunk

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés