Akár a dzsesszt, úgy komponálta meg a belsőépítész az óriási dinoszauruszmaradványra emlékeztető kaliforniai ház belterét.

Felülről mintha egy óriási dinó bordáit látnánk – ez csak hagyján, de a kaliforniai Joshua Tree-ben épült Kellogg Doolittle Residence belülről is olyan, mintha egy ősi maradványban sétálnánk. Az organikus épületet a névadója, Kendrick Bangs Kellogg tervezte, a tanítványa, John Vugrin közreműködésével, még az 1980-as évek végén. Aztán húsz évig tartott, mire elkészült a ház.

A megrendelők, Bev és Jay Doolittle mindvégig mondogatták, nem számít, meddig tart és mennyibe kerül, csak azt várják, hogy az építészek tudásuk legjavát nyújtsák.

Később Scott Leonard lett a tulajdonos, de ugyanezt a hozzáállást vitte tovább. A csontvázszerű szerkezet huszonhat öntött betondarabja egy roppant bordázatot idéz, de az egész épület tökéletesen egyedi – nem csoda, hogy Kellogg egyik legnagyobb művének tartják a házat. Közben a belsőépítészet viszi tovább ezt a vonalat: mint Vugrin ebben a videóban elmondja, a fosszíliaidézet az eredeti tulajdonos rajongásából ered, de a belsőépítész is hozzátette a maga világát.

„Egész idő alatt, amíg épült a ház, fejhallgató volt rajtam, és Miles-t, Monkot és Coltrane-t hallgattam. Tetszett, ahogy a dzsesszben az ismétlődésből kibontakozik egy új, teljesebb kép. Valami hasonlót próbáltam meg a formáimmal.”

Hatalmas üvegtáblákat és carrarai márványt építettek be, amit már önmagában odaszállítani kihívás volt. A carrarai márványból aztán a Szputnyikot idéző lámpatesteket formáltak, ez persze csak egyetlen apró részlet, amiért megéri szétnézni odabent.

(Forrás: Architectural Digest)

Ez is érdekelhet:

Visszavonulás a természetbe a budai agglomerációban

A környéken gombamód szaporodó nagyobb, elzárkózó családi házakkal szemben egy visszafogottabb, a természettel kapcsolatba lépő otthon és műterem épült.

Ki is dobhatták volna ezeket a téglákat – helyette épült ez

Akkor jó egy épület, ha a közösséget szolgálja, és nem pazarol erőforrásokat, mondják a ausztrál Blur építészei.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában