1911-ben tudósok és kalandorok egy része úgy döntött, hogy az ausztrál szigetállamról, Hobartról útnak indul az Antarktisz felé. Először az Új-Zéland és az Antarktisz között félúton lévő Macquarie-szigetre érkeztek meg, majd következtek a déli kontinens addig ismeretlen részei.

Az ausztrálázsiai antarktiszi expedíciót az a Douglas Mawson vezette, aki a jeles déli-sarki kutató, Robert Falcon Scott Terre Nova nevű expedíciójára is meghívást kapott ebben az időszakban.

A csapat végül az V. György-földre és az Adélie-földre is eljutott, és többek között értékes biológiai, meteorológiai és geológiai megfigyeléseket is végzett.

A küldetés hivatalos fotósa James Francis Hurley volt, ugyanakkor mások is dokumentálták az eseményeket. Mawsont az út után nem sokkal lovaggá ütötték, az expedícióról pedig egy könyv is született (Alone on the Ice: The Greatest Survival Story of Exploration), amelynek nemrég a magyar nyelvű fordítása is megjelent (Egyedül a jég ellen). A különleges felvételek, amelyek a vintag.es gyűjtött egybe, 1911 és 1914 között születtek – érdekesség, hogy Frank Hurley, a híres ausztrál fényképész képei illusztrálják az expedícióról szóló kötetet is, ugyanakkor a képeket nagyon sokáig nem publikálták Ausztrálián kívül.

Ez is érdekelhet:

Egy magyar szakember felfedezett egy új fajt Esztergom közelében

Az állat tudományos neve a felfedező feleségének tiszteletére a Curculio gyongyiae lett.

(Forrás: Designyoutrust)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
Hirdetés