Ha jobban megismernéd kollégáidat, lenyűgöznéd üzletfeleidet, vagy rámozdulnál a könyvelőcsajra, akkor eláruljuk, mi ennek a legjobb módja.

Üvölt a diszkó szombaton este a Váci út egy üzletházának aljában, a teremben harminc külföldi táncol és fakanállal hadonászik. Az előbb még körben álltak és angolul játszottak rögtönzött kommunikációs játékokat, most már koktél van a kezükben, és két pörgés között levest kóstolgatnak.

A Kuktaparty hatalmas konyhájában az éppen izraelieknek szervezett csapatépítő tréningen a feladat három fogás összeállítása. Gulyáslevest, hortobágyi palacsintát és somlói galuskát rendeltek a jelentkezők, úgyhogy ezzel küzdenek most. Egy-egy ad hoc jelleggel beosztott négyfős csapat egy-egy fogást készít, de minden fogás kétszer készül el, ugyanis versenyről van szó.

Van, aki a másnaposság miatt csak a fejét fogja, a munkatársak, barátok nem hivatalos ceremóniamestere viszont nem tartja titokban, hogy számára az a legfontosabb, hogy sok bor legyen kéznél. Miután a szerződött dj-t félretolva beteszi saját mixeit, be is indítja a bulit. A négyeseket séfek segítik, és rajtuk kívül is sok sárga kötényes konyhapecér rohangál körbe, azt figyelve, hol s mire van szükség. Ez a biztosíték arra, hogy akkor sem lehet baj, ha Amir minden csajt elrángat a fazekak mellől.

Játékidő

A Kuktaparty tréningjein hivatásos coach gondoskodik arról, hogy mindig legyen feladat, ami összehozza a résztvevőket. Persze önmagában is kihívás a főzés, a terítés – ezekben legyőzni az ellenfeleket –, de bemelegítő összehangolás, szüneti játékok, és ismerkedést, együttműködést segítő feladatok is becsúszhatnak, attól függően, milyen a szituáció. Jó hangulatoldó például egy fizikai kontaktust is kikényszerítő vicces játék, de az idegennyelvű csapatoknál a szavak tanítgatása is röhögésbe fulladhat. Jobbkezeseknek bal kézzel ügyeskedni és fordítva, végső esetben rögtönzött jelmezes musical-előadás vagy rapzenére készült videoklip is kisülhet a húsokkal egy időben.

A Kuktapartynál állítólag nem állják meg helyüket a sztereotípiák – melyek szerint a németek precízen szelik a hagymát, az olaszok órákig esznek és közben üvöltenek, a franciákat pedig semmi sem izgatja fel igazán –, úgyhogy a jó tréner mindig mindenre felkészül. Az alkohol és a nyitott hozzáállás persze örök joker kártyái.

Van, aki rá sem néz a kikészített receptekre, inkább smúzol és látványosan a dekoltázsát igazgatja a főnöke előtt, de látni olyat is, akit ki sem lehetne robbantani zenből, amelybe az alapanyagok szakszerű átszűrése közben került. Utóbbiak komolyan veszik a versenyt, előbbiek valószínűleg majd a kóstolásnál vállalják a munka oroszlánrészét.

Ebben a főzősuliban is fókuszban vannak a friss és minőségi alapanyagok és a praktikus eszközök – ki tudja, egy kellően puhára párolt hússzelet előléptetéshez vezethet, míg a főnök előtt triplaszaltóval dobált palacsinta fizetésemelést jelent. Csak oda ne égesd, akkor beláthatatlanok a következmények.

A kukta mint buliruha

A Kuktaparty nappal étterem és kávézó, esténként viszont akár nyolc, akár 150 főnek is szervez egy kellemes főzőkurzust, gyakorlatilag hetente. A feladatokat, az időpontot, a menüt mind a résztvevőkre szabják. Helyiek, magyarok, de külföldiek vagy vegyes csapatok is jelentkeznek, egy vagy tíz fogást is kérhetnek. A mottó a rugalmasság.

Gyerekzsúr, legénybúcsú, leánybúcsú – bármit lehet. A rengeteg négyzetméteren kedvére őrjönghet mindenki: a gyerekek, megfáradt szüleik, az agglegények, a menyasszonyok is. Az olasz tanfolyamon főleg nők, a steakeknél szinte kizárólag pasik uralják a tűzhelyeket. Az indiait indiai tanítja, a thait Juni, a kínai. Ők nemcsak főzést, kapásból nyitottságot is oktatnak a magyaroknak. Egy program három óra, plusz egy óra levezető beszélgetés, eszegetés ajándék. Az ár általában 10–14 ezer forint per fő körül alakul, a korlátlan italfogyasztás egyéb opció.

Hajnalig talpon

Az említett bónuszóra sokszor elnyúlik, ha a szalvétahajtogató-verseny, az evőpálcikás kockacukortorony-építés vagy a szeletelési trükkök bemutatása disznóvérre menő csatává alakul át, vagy ha senki sem meri lebeszélni a főnököt az egyszemélyes karaokéról, és az reggel négyig végtelenítve énekli a La Isla Bonitát egy merőkanál nyelébe. Remegő lábú csapatok csatakiáltása töri meg olyankor Angyalföld csendes éjszakát, amíg poharak és evőeszközök koccanásába nem csendesül az éj. Garantáltan mindenki jóllakik, és legfeljebb az elégedetlen, akit lefőztek.

(Fotók: Kuktaparty)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában