Jó az, ha reptet a pia, de néha jobb egy kicsit leszállni a repülőről.

Tőlünk nyugatra száraz október nevű mozgalom létezik, nálunk ez inkább száraz november néven ismert, de a lényeg, hogy el szokott jönni az az időszak, amikor az ember megpróbál nem inni vagy egy kicsit kevesebbet fogyasztani. Mi most az utóbbihoz adunk pár tippet és jó tanácsot.

1. Találj egy okot, hogy kevesebbet igyál

Igen, mi is tudjuk, mennyire profánul hangzik ez, de segítünk, hogy a tanács konkrétabb legyen. Remek ok, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás több szempontból is egészségtelen: hosszútávon májbetegségeket, diabéteszt és szívbetegségeket okozhat. Továbbá olyan tünetei vannak, mint a száraz arcbőr, a felületes éjszakai alvás, elhízás, sörhas. Ha fogyni szeretnénk, akkor kezdjük azzal, hogy jelentsen csökkentjük a szervezetbe bevitt alkohol mennyiségét.

2. Találj valakit, aki a partnered lesz

Mármint nem párkapcsolati szinten, hanem a kevesebb ivásban. Egyedül nem megy, kell egy csapat és hasonló bölcsességek itt is működnek: sokkal könnyebb tartani magad, ha van valaki, akivel motiváljátok egymást. Sokkal nehezebb, ha a partnered (az igazi partnered, értsd barátnőd, feleséged) nem tart veled, és boldogan kipattint melletted egy ipát, miközben te igyekszel tartani magad. Angliában sokan iratkoznak fel a Száraz október nevű programra, nyíltan vállalva fogadalmukat. Ez is segíthet abban, hogy aztán tartsák magukat – mert a nyilvános kudarctól való félelem akár motiváló is lehet.

3. Gondold végig, mennyit iszol

Érdemes naplóba vezetni, hetente hány nap és mennyit is iszol. A hónap végén olvasd végig, mert tanulságos lehet, és akár sorsfordító döntésekhez s vezethet egy ilyen szembesülés.

4. Jutalmazd magad

Ha már keményen gürizel, és nem mész kocsmába a haverokkal, és nem iszod meg a második doboz sört, pedig nagy kedved lenne, ilyenkor a kemény akaratot érdemes megjutalmazni. Mondjuk tartsd számon, mennyit NEM költöttél piára, és abból a pénzből vegyél drogot – csak viccelünk – szóval vegyél egy új cipőt, könyvet, meccsjegyet, az új Fifát, kirándulj, utazz, bármi.

5. Kerüld a kísértést

Ezt a szabályt minden anonim alkoholista ismeri. Ne menj kocsmák közelébe, a Tescóban messzire kerüld el az alkoholrészleget, röviden ne menj szesz közelébe. Ha rád jönne az ihatnék, inkább eddz, mozogd ki magadból a késztetést.

6. Mérd ki!

Iszol otthon whiskyt? Gintonikot? Pálinkát? Szerezz egy olyan poharat, amiben pontosan ki tudod mérni, hogy mennyi is 2 cl, vagy fél deci. És ha összevetnéd, mennyit öntesz ki pontos mérés nélkül a poharadba, és mennyit a mércével, minden bizonnyal az derülne ki, hogy a saját magad által fél decinek vélt pálinka valójában jóval több.

7. Bírd ki!

Biztosan lesznek nehéz pillanatok. ha sokat ittál, akár koncentrációs zavarokhoz, idegességhez, remegéshez, álmatlan éjszakákhoz is vezethet. De ki kell tartani. Miért? Mert hamarosan sokkal jobb lesz, mint előtte.

(Forrás: The Guardian)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában