És nem csak azt hisszük magunkról!

Brittudósokbizonyították rovatunkban most egy brit-holland közös tanulmány eredményét mutatjuk be, ami egy nagyon régi kérdésre keresi a választ: vajon tényleg folyékonyabban és jobban beszélünk külföldiül alkohol hatására, mint józanon?

A felméréshez Hollandiában tanuló német egyetemistákkal végeztek felmérést; az 50 diák mind nemrégiben ment át egy azonos szintű holland nyelvi teszten, tehát mondhatni ugyanolyan szinten biztosan beszélik a nyelvet. A csapat felének vizet, a másik felének alkoholt adtak (az adott ember testsúlyához mért mennyiséget), majd holland tagok mindenkivel elbeszélgettek két percre. A beszélgetéseket rögzítették, majd két olyan holland kutató elemezte ki, aki nem tudta, hogy melyik diák fogyasztott alkoholt és melyik nem. Emellett a diákokat is megkérték, hogy pontozzák a saját teljesítményüket; mennyire érezték jónak és folyékonynak magukat – és érdekes módon az alkoholt fogyasztók nem értékelték magukat jobbra egyáltalán, mint a szárazon beszélők.

És dobpergés: a kutatás eredménye, hogy jobban beszéltek az alkoholt fogyasztók, mint a vizet ivók! A holland anyanyelvű kiértékelők az alkoholos csoportnak (ugye ők nem tudták, ki ivott és ki nem) sokkal magasabb kiejtésbeli pontszámot adtak és jobbra értékelték a nyelvi folyékonyságot is. A nyelvtani, szókincsbeli és érvelési pontok is szintén magasabbak voltak azoknál, aik ittak.

Természetesen hozzá kell tenni, hogy nem csattrészegek voltak azok, akik ittak és a jóval több alkoholfogyasztásnak épp ellentétes hatása lehet a beszédre; akadozás, nyelvi botlások vagy épp kásás beszéd, ha nagyon be vagy karmolva.

Mellesleg egy ugyanilyen tesztet csináltak már 72-ben amerikaiakkal, akiknek thaiul kellett beszélniük és ugyanez volt az eredmény. Szóval lényeg a lényeg: kis vagy közepes mennyiségű alkohol bizonyítottan hozzásegít a jobb külföldiül vetítéshez és az idegességet, gátlásosságot is oldja. Ezt akkor kéretik ma estére megjegyezni.

(Via: Time) 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés