Ezt a hat whisky-t biztosan megkóstoljuk a Whisky Show-n
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ősszel az egy négyzetméterre eső alkoholos italok száma az október 26-27-én megrendezésre kerülő Whisky Show-n lesz a legmagasabb. Mutatjuk, mik lesznek azok, amiket biztosan nem hagyunk ki.

A Whisky Show Budapest idén kilencedik alkalommal teremt lehetőséget a hazai whiskykultúra elmélyítésére, a hagyományok ápolására és ismeretterjesztésre. A markáns ital rajongói több mint ötszáz különböző minőségi whiskyt, valamint gint, rumot és más érlelt párlatot kóstolhatnak két napon keresztül a már megszokott impozáns szállodában, a Corinthia Hotelben.

A whisky világában nagyon fontosak a hagyományok, így ahogyan már több alkalommal is, idén is a Skót Dudás csapat nyitja meg a rendezvényt. Nem marad el a whiskykoktél verseny sem, amelynek célja, hogy a látványos megmérettetésen megtalálják az ország legelhivatottabb, legjobb whisky-s szakemberét. A Master Class alkalmak során pedig a vendégek egy-egy kiemelt márka gyártói és hazai forgalmazói kíséretében megkóstolhatják és megismerhetik egy-egy lepárló whisky-jét, különleges párlatok számos évjáratát.

Ahogyan azt már megszokhattuk, idén is mindkét nap nyilvános kiállítói nap lesz, ahol az impozáns standoknál az érdeklődők számtalan prémium finomság mellett egy-egy márka gyártójával, hazai forgalmazójával és új márkákkal is megismerkedhetnek.

Egyik kedvencünk a skót Glenfiddich, amely jó pár izgalmas whiskyjét kiviszi majd a show-ra.

Ott lesznek különböző életkorú whiskyjeik is. A 12 éves a világ egyik legtöbb díjjal rendelkező whiskyje, a 15 éves egy mazsolás-gyümölcsös, fűszeres ízű ital, amely karakterét annak köszönheti, hogy sherry-s hordókban utóérlelték. A 18 éves whisky pedig egy enyhén karácsonyi-sütemény illatú, kiegyensúlyozott, maláta és tölgy jelleggel.

A Glenfiddichnek az idei Whisky Show-n az a célja, hogy ezen alapnak számító whiskyk mellett tovább erősítsék az IPA és a Project XX névre hallgató projektjeiket. Előbbit a Glenfiddich malátamestere, Brian Kinsman egy helyi (értsd: skót) sörfőzővel együttműködve alkotta meg, és igazi újhullámos whiskynek számít.

Szintén Kinsman nevéhez fűződik a még forradalmibb XX. A malátamester az elmúlt 130 év legizgalmasabb single malt kísérletére szánta rá magát, amikor tizenhat ország húsz whisky-szakértőjét hívta meg egy közös projektre. Kinsman arra kérte vendégeit, hogy a Corval-ban található bázisukon elraktározott több ezer hordóból mindenki válassza ki kedvenc single malt whisky-ét. A húsz kiválasztott whisky a Glenfiddich történelmének legelőkelőbb és legkülönlegesebb példányait is tartalmazza. Brian ezek után a kiválasztott whisky-k házasításából készített egy teljesen új italt, amely a klasszikus Glenfiddichnél gyümölcsösebb ízzel rendelkezik.

Nem fogjuk kihagyni a Glenfiddich Original-t sem, amit szintén meg lehet majd kóstolni a Corinthia Hotelben (sőt, akár be is lehet szerezni a helyszínen). Ezt a Glenfiddich kiadást az eredeti 1963-as Fiddich palackozás ihlette, amely a modern single maltok úttörője volt. A Glenfiddich volt ugyanis az első, aki whiskyjét kifejezetten single maltként kezdte el piacra dobni a háború utáni időkben, ezzel teremtve meg a single maltok önálló piacát. Sikere és jelentősége elvitathatatlan, ma is az első számú, legismertebb single malt a világon. A The Originalt újfent Brian Kinsman alkotta meg válogatott és ritka párlatokból az eredeti stílus szellemében.

Ez is érdekelhet:

Így született a single maltok skót királya - A Glenfiddich whiskyk sztorija - Roadster

A világ egyik legrégibb és legpatinásabb, családi tulajdonú whiskygyártó üzemének története több mint 125 éve kezdődött. A Glenfiddichből azóta legenda lett, 1937-es single maltjuk az egyik legritkább és legdrágább whisky a világon, párlataik karkateres ízvilága pedig a legkeresettebb skót whiskyk közé emelte. De vajon mi rejlik a titkos családi recept mögött?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.