Nemcsak télen, vagy ha beteg vagy, hanem amúgy sem szabadna kihagynod a gyömbérteát.
A gyömbér egy igazi kincs szervezted számára úgy alapból, de ilyenkor télen hidegebb időben meg pláne az. A keleti kultúrában például már évezredek óta használják gyógyászati célokra az ételek ízesítése mellett, még pedig azért, mert:
- gazdag A-, C-, E- és B-komplex vitaminokban,
- sok cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, szilíciumot, vasat, és béta-karotint tartalmaz,
- valamint egy különleges hatóanyagot, a gingerolt.
Így már nem is kellene róla többet mondani, de azért fogunk, mert hátha nem jöttél rá, hogy ez a sok jóság, ami benne van
- erősíti az immunrendszert,
- köhögés- és lázcsillapító hatású,
- gyomornyugtató és emésztésjavító,
- csökkenti a felfúvódást,
- segít az ízületi gyulladások és fájdalom enyhítésében,
- javítja a memória és a koncentrációs képességet,
- segít kordában tartani a vércukorszintet, és növelheti az inzulin hatékonyságát,
- vágyfokozó hatású.
Akkor most már láthatod, hogy nagy szerepet játszik az influenzavírusok elpusztításában. Viszont ne csak akkor nyúlj érte, ha már beütött a baj, menj elébe a dolgoknak, és készíts belőle teát, amit akár naponta is magadba tolhatsz.
És nem nagy kunszt elkészíteni:
- Reszelj le egy ujjnyi (lehetőleg friss) gyömbérgumót, amit
- forrázz le fél liter forró vízzel, majd
- főzd tovább még 10-15 percig.
Ennyi. Nem nagy dolog, látod?
Ja, és ha ízesíteni is szeretnéd, akkor mehet bele méz és/vagy citrom. Ha pedig még bevállalós vagy, akkor fekete borssal vagy kurkumával még a hatását is fokozhatod.
Az sem baj, ha tartasz még otthon néhány fűszert:
(Fotó: )